Vladimir Putin, declaraţii-bombă despre invadarea Ucrainei. Ce le-a transmis oligarhilor înainte de a decide atacul

Președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat, în februarie, trupelor ruse să intre în provinciile separatiste din estul Ucrainei pentru a menține pacea. Liderul de la Kremlin nu se aştepta la ce a urmat.

05 mai 2022, 22:17
Vladimir Putin, declaraţii-bombă despre invadarea Ucrainei. Ce le-a transmis oligarhilor înainte de a decide atacul

Vladimir Putin, interviu-bombă despre motivele care au dus la invadarea Ucrainei. 

„Dumneavoastră ați spus că Rusia a fost cea mai vinovată în legătură cu situația încordată actuală din lume pe care o vedem cu toții. Vina Rusiei în acest context este, dar numai în sensul în care Rusia își apără tot mai mult și mai mult interesele sale naționale. Noi nu atacăm Vestul, vorbesc de atacăm” numai în sensul politic al cuvântului, noi nu luptăm contra nimănui de fapt, noi ne apărăm exclusiv interesele naționale. Și nemulțumirea partenerilor noștri vestici, și înaintea tuturor a Americanilor este strâns legată cu faptul că noi chiar asta facem. Și nu este deloc legată de faptul că noi în ce privește securitatea generală adoptăm o poziție sau alta care să provoace tensiuni. Voi dezvolta ideea acum. Ați vorbit de zboruri făcute de avioanele noastre de luptă și despre zborurile noastre strategice. Știți de fapt că Rusia la începutul anilor 1990 zborurile strategice zone întinse de patrulare după cum s-a făcut în URSS, au fost total oprite? Noi am oprit total aceste zboruri. În timp ce SUA și avioanele lor strategice de luptă cu bombe atomice la bord zboară în continuare fără restricție. De ce? Împotriva cui zboară? Cine i-a amenințat? Și noi nu am mai avut zboruri, de la an la an avioanele noastră nu au mai zburat deloc.

Numai în urmă cu 2 – 3 ani am reluat aceste zboruri. Deci cine provoacă pe cine, cumva noi? Noi avem doar două baze militare în afara țării noastre și numai în zone amenințate de teroriști, una în Kirgistan acolo unde vin teroriști din Afganistan și această bază a fost organizată la rugămintea președintelui Kirgistanului – Akaev. Și o bază în Tadgikistan de asemenea la granița cu Afganistan. Eu după cum știu, voi sunteți interesați direct ca acolo să fie liniște. Staționarea bazelor noastre acolo este total motivată și benefică. Din contră, bazele militare americane sunt pe tot globul pământesc împărțite și dumneavoastră ne acuzați pe noi că ne comportăm agresiv? Unde este în acest caz gândirea logică și sănătoasă? Ce caută forțele militare americane în Europa, inclusiv armele tactice nucleare americane? Ce caută ei aici?”, spunea Vladimir Putin în luna februarie.
Imaginile care fac înconjurul lumii. Pachet cu ulei, hrişcă şi zahăr pentru un soldat infirm de pe frontul din Ucraina

„untem cumva noi cei care ne plasăm forțele militare la granița SUA sau ale altor țări? Cine este de fapt cel care împinge bazele NATO înspre noi? Cine împinge NATO și infrastructura militară înainte? Nu suntem noi în orice caz. Ascultă cineva de ce avem de spus în legătură cu acestea? A avut cineva vreun dialog cu noi despre această problemă? Nu, în niciun caz. Nouă ni se spune numai una: Nu aveți nimic de spus. Fiecare țară are dreptul de a-și alege metodele de securitate militară.” Foarte bine, de fapt și noi facem același lucru. Nouă ne este interzis să facem asta?”, a mai spus Vladimir Putin

„Am vorbit deja despre asta… Sistemul antirachetă. Cine a părăsit de unul singur contractul în ce privea apărarea antirachetă SUA – URSS (26 mai 1972) care fără îndoială era o piesă de bază în întreg sistemul de securitate mondial? Am fost noi cumva aceștia? Nu, au fost Statele Unite ale Americii care au părăsit singuri înțelegerea făcută. SUA pregătește necontenit amenințări pentru noi, construiește elemente ale sistemului antirachetă nu numai în Alaska, ei fac asta și în Europa – în România și Polonia – în directa apropiere a granițelor noastre. Și dumneavoastră ne spuneți că noi avem o politică agresivă?”, a conchis Putin.
NATO vine în coasta lui Putin după ce Rusia a simulat atacuri nucleare
Un articol din Washington Post examinează maniera în care Putin și acoliții săi au jefuit Rusia, de-a lungul anilor în care s-a aflat la putere. Articolul menționează că, în ziua în care a început invazia Ucrainei, Putin a chemat la Kremlin oligarhi, între care 14 miliardari în dolari, reprezentând industrii cheie cum ar fi de gaze, sectorul bancar și industria chimică.

Liderul Rusiei le-a vorbit despre sancțiunile previzibile, dar dintre cei 37 de oameni de afaceri prezenți, mulți dintre ei își mutaseră de-acum averile în străinătate, în nume propriu sau prin intermediari, de ani de zile. Circa 21 sau membri ai familiilor au proprietăți în Virgin Islands, Cipru și alte locuri recunoscute pentru secretul financiar și beneficii fiscale, conform datelor furnizate de Consorțiul pentru jurnalism de investigație. Aceste investiții strategice îi pot și feri pe beneficiari de unele sancțiuni, adoptate de Occident pentru a-i pedepsi pe aliații lui Putin.

Experți americani în economia rusă spun că, deși Putin a criticat des astfel de practici, el le-a tolerat și chiar s-ar fi putut îmbogăți personal, folosindu-le. „Putin a permis cercului său de apropiați să folosească resurse ale unor firme de stat și ale statului rus” – a declarat Julia Friedlander, fost analist CIA.

Studii recente apreciază că circa un bilion de dolari provenind din Rusia și-a găsit refugiul în conturi offshore, asta reprezentând un volum semnificativ pentru o economie de mărimea celei ruse. Unii analiști arată că averile deținute de oligarhi în afara Rusiei depășesc finanțele tuturor rușilor din țară.

Scurgerile de capital din Rusia au început în anii 90, când cei îmbogățiți au ajuns la concluzia că averile sunt mai în siguranță în exterior. Însuși Putin a criticat această tendință. O parte din bani s-au întors în Rusia, obținând avantaje fiscale. Avocatul american William Spiegelberger a spus că cei îmbogățiți și-au mutat banii în principal de teamă, pentru că Rusia este un teren periculos pentru cei cu bani.

Putin a remarcat în 2012 că nouă din fiecare zece tranzacții din Rusia nu intră sub incidența legilor ruse, el acuzând fraude fiscale și de altă natură. În 2014, el a oferit – fără mare succes – amnistie celor care își aduc banii înapoi în țară. Experți cred că amenințările sale nu vizau altceva decât să-și întărească autoritatea asupra oligarhilor, pedepsindu-i pe cei nealiniați cu politicile sale.

Sistemul de firme offshore „a permis lui Putin și acoliților săi să își protejeze averile furate de la țara fărădelegii pe care au creat-o” – a spus deputatul democrat Tom Malinowski, continuând: „Noi am denunțat corupția și încălcările drepturilor omului din Rusia, dar am întins covorul roșu acoliților lui Putin, care profită de pe urma corupției și abuzurilor”. Malinowski propune înăsprirea legilor americane cu privire la investiții ca să preîntâmpine astfel de situații în viitor.