Vladimir Putin, despre armele nucleare tactice: „Totul este conform planului”

Vladimir Putin a confirmat într-o discuție purtată cu Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului, că planul de amplasare a armelor nucleare decurge conform graficului stabilit. Este vorba despre rachetele nucleare terestre, cu rază scurtă de acțiune, care vor fi amplasate pe teritoriul Belarusului, țară aliată a Rusiei.

09 iun. 2023, 18:56
Vladimir Putin, despre armele nucleare tactice: „Totul este conform planului”

Vladimir Putin s-a arătat a fi mulțumit de modul în care decurge operațiunea de amplasare armelor nucleare pe teritoriul Belarusului. Informația a fost confirmată într-o discuție pe care Putin a purtat-o cu Alexandr Lukașenko, președintele din Belarus. Întâlnirea celor doi lideri a avut loc la Soci, iar discuțiile celor doi au fost prezentate de Reuters.

În cadrul întrevederii dintre cei doi lideri, s-a convenit că instalațiile speciale pentru depozitare sunt deja funcționale, urmând ca, din acest moment, să înceapă ampasarea armelor nucleare.

Citește și Veste tristă pentru comunitatea de români din Canada. Biserica istorică a Parohiei Adormirea Maicii Domnului din Boian a ars complet

„Așadar, totul este conform planului, totul este stabil”, a spus Putin în discuția cu Lukașenko, dând asigurări că rachetele nucleare cu rază scurtă de acțiune vor fi amplasate în Belarus, astfel încât să fie gata ”de luptă”.

Acuzat de NATO că o astfel de acțiune ar încălca acordul de neproliferare nucleară, Putin a dat de înțeles că procedează și el exact așa cum procedează și americanii.

„Nu este nimic neobișnuit aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de decenii. Și-au desfășurat de mult timp armele nucleare tactice pe teritoriul aliaților lor”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu difuzat la televiziunea rusă.

Citește și Rusia bombardează intens zonele afectate de inundaţii după spargerea barajului Nova Kakhovka. Zelenski: „Rusia este condusă de barbari”

După ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, NATO  a criticat în termeni duri o astfel de operațiune, pe care o consideră „periculoasă și iresponsabilă”. În ciuda acestor avertismente, Putin a stabilit deja planul de acțiune și, ajutat de Belarusul lui Lukașenko, pare că a pregătit totul în detaliu și nu va renunța la această inițiativă.