Vladimir Putin, mesaj de Anul Nou: „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei. „Pentru asta luptăm astăzi”

"Corectitudinea morală şi istorică" este de partea Rusiei, a declarat sâmbătă reşedintele rus Vladimir Putin, în mesajul de Anul Nou, în plină ofensivă în Ucraina şi în plină criză cu Occidentul

31 dec. 2022, 18:14
Vladimir Putin, mesaj de Anul Nou: „Corectitudinea morală şi istorică” este de partea Rusiei. „Pentru asta luptăm astăzi”

Vladimir Putin a spus, în mesajul de Anul Nou, că anul 2022 a fost bogat „în evenimente cu adevărat decisive şi importante” care „pun bazele (…) adevăratei noastre independenţe”.

„Pentru asta luptăm astăzi, protejându-ne poporul în propriile teritorii istorice, în noile entităţi constitutive ale Rusiei”, a adăugat el în acest mesaj transmis de televiziunea publică.

Putin a mai declarat că Rusia nu va ceda în faţa încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument pentru a o distruge.

„Timp de ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intenţiile lor paşnice”, a spus el. „De fapt, în toate modurile posibile, ele încurajau neonaziştii, care au desfăşurat un terorism deschis împotriva civililor din Donbas”, a spus Putin într-un discurs de Anul Nou neobişnuit de combativ, în condiţiile în care de obicei îl dedica urărilor de bine pentru anul care urmează.

„Occidentul a minţit în legătură cu pacea”, a mai spus Putin. „Se pregătea pentru agresiune, iar acum se foloseşte cu cinism de Ucraina şi de poporul său pentru a slăbi şi diviza Rusia. Nu am permis niciodată acest lucru şi nu vom permite niciodată nimănui să ne facă acest lucru”, a declarat Putin.

Citeşte şi: Explozii puternice la Kiev înainte de Revelion 2023. Primarul oraşului, Vitali Kliciko: „Rămâneţi la adăpost!”

Discursul, difuzat de televiziunea de stat rusă, a fost filmat în faţa personalului militar, la sediul central al Districtului Militar Sudic şi a fost difuzat la miezul nopţii în Extremul Orient al Rusiei, fiind citat de agenţiile de ştiri de stat.

Anterior, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmase, tot cu ocazia unui mesaj de Anul Nou, că victoria în Ucraina este „inevitabilă”, lăudând eroismul soldaţilor ruşi care luptă pe linia frontului şi omagiindu-i pe cei care au murit în timpul celor 10 luni de război.

Separat, într-un mesaj de condoleanţe transmis Papei Francisc şi făcut public de Kremlin, Putin a salutat memoria fostului papă Benedict al XVI-lea după decesul acestuia anunţat sâmbătă de Vatican.

„Benedict al XVI-lea a fost o personalitate religioasă şi de stat eminentă, un apărător hotărât al valorilor tradiţionale creştine”, a adăugat liderul de la Kremlin.

„Voi păstra pentru totdeauna amintiri luminoase cu el”, a mai spus Putin.

Preşedintele rus se prezintă ca un apărător al valorilor conservatoare, denunţând mereu declinul moral al Occidentului, în special datorită acceptării comunităţii LGBT.

Anterior, Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse a salutat la rândul său memoria fostului papă Benedict al XVI-lea, un apărător al „valorilor tradiţionale”.