Vladimir Putin, planul pentru a destabiliza România. Rusia vrea deconectarea totală a Ucrainei de ţara noastră

Rusia recurge la o schimbare a strategiei pe frontul din Ucraina pentru a contracara ajutorul militar acordat Kievului de statele occidentale. Armata rusă vizează noduri cheie de aprovizionare pentru a-şi extinde controlul, susţin experţi citaţi de agenţia AFP.

29 apr. 2022, 00:02
Vladimir Putin, planul pentru a destabiliza România. Rusia vrea deconectarea totală a Ucrainei de ţara noastră

Militarii ruşi mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin au anunţat miercuri că au distrus „cantitate mare” de arme furnizate Kievului de către Statele Unite și țările europene în cadrul unui atac. Informaţia a fost făcută publică la doar o zi după o reuniune în Germania a aproximativ 40 de țări pentru a consolida sprijinul militar pentru Ucraina.

În schimb, cu o zi înainte, forţele ruse au lansat un atac cu rachete prin care au distrus podul rutier și feroviar de pe o rută strategică ce face legătura între regiunea ucraineană Odesa și România, a precizat Oleksandr Kamicin, șeful Căilor Ferate ucrainene. Rușii au lovit din nou podul miercuri, conform Hotnews.

Luni, au fost vizate căile ferate din regiunea central-vestică Vinnitsia, un nod feroviar important atât pentru liniile interne ale Ucrainei, cât și pentru legăturile externe.

Citeşte şi: Joe Biden, despre ameninţarea cu un război nuclear: „Declaraţii iresponsabile, denotă disperare”

Vladimir Putin, planul pentru a destabiliza România. Avertismentul experţilor militari despre atacurile militarilor ruşi: „Trebuie să lovească în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme”

„Intrăm într-o nouă fază: țările occidentale au anunțat o întărire a ajutorului lor militar, așa că, din partea rusă, trebuie să lovească în aceste capacități de întărire și în capacitatea ucrainenilor de a se aproviziona cu arme”, subliniază Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS).

„Ajutorul occidental este menit să permită trupelor ucrainene să reziste sub bombardamentele rusești, așa că pentru ruși este o veste proastă și încearcă să reducă amploarea acestuia”, adaugă Pascal Ausseur, director general al Fundației mediteraneene pentru studii strategice (FMES).

Rușii „au vrut să taie fluxul de ajutor, în special de combustibil, către Ucraina, trimis de țările occidentale și care trece prin România”, notează George Scutaru, directorul general al New Strategy Center, un think tank românesc.

Această perspectivă fusese deja schițată la 21 aprilie de Richard D. Hooker, de la centrul american de cercetare Atlantic Council, care a prezis că liniile de comunicații vor fi în curând tăiate, în special cele folosite pentru aprovizionarea forțelor ucrainene.

Rămâne de văzut cât de departe vor merge rușii. Pentru moment, „ei lovesc infrastructuri feroviare, nu îi vedem lovind convoaie”, notează o sursă militară franceză.

Citeşte şi: Ucraina acuză Rusia că a furat cereale în timpul războiului. Ministerul ucrainean de Externe: Este o ameninţare pentru securitatea alimentară mondială