Vladimir Putin trece la represalii după sancţiunile Occidentului. Decretul care vizează ţările neprietenoase

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat marţi un decret privind sancţiuni economice drept represalii la "acţiunile neprietenoase ale unor state străine şi organizaţii internaţionale".

03 mai 2022, 16:08
Vladimir Putin trece la represalii după sancţiunile Occidentului. Decretul care vizează ţările neprietenoase

Documentul aprobat de Vladimir Putin nu oferă, însă, detalii cu privire la persoanele sau entităţile care ar putea fi afectate de aceste măsuri, transmite agenţia de presă Reuters.

Potrivit Kremlinului, Rusia va interzice exportul de produse şi materii prime către persoanele şi entităţile pe care le-a sancţionat.

Citeşte şi: Cum a reuşit Rusia să evite din nou intrarea în incapacitate de plată fără să apeleze la rezerve

De asemenea, decretul interzice tranzacţiile cu persoane şi companii străine afectate de sancţiunile de retorsiune ale Rusiei şi permite contrapartidelor ruseşti să nu-şi îndeplinească obligaţiile faţă de acestea, conform Mediafax.

decret putin

Conform decretului semnat de Vladimir Putin, Guvernul de la Moscova are la dispoziţie zece zile pentru a întocmi listele cu persoanele şi companiile străine care urmează să fie sancţionate, precum şi pentru a defini „criterii suplimentare” pentru o serie de tranzacţii care ar putea face obiectul restricţiilor.

Citeşte şi: „Doomsday”, avionul Apocalipsei lui Putin, a fost văzut deasupra Moscovei. Rusia dă lumii un avertisment nuclear pe 9 Mai

În tot acest timp, UE pregăteşte al şaselea val de sancţiuni împotriva Moscovei, după cum a anunţat Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Josep Borrell a declarat că al şaselea val de sancţiuni împotriva Rusiei va viza sectorul bancar. „Vor fi alte bănci rusești care vor părăsi Swift”, iar „în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să ne permită să limităm importurile de energie din Rusia, în special de petrol”, a declarat diplomatul.

Mai multe surse diplomatice europene au indicat în acest weekend că cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piață, ar trebui să fie exclusă din Swift, conform Hotnews.

Acest sistem interbancar este o parte esențială a sistemului financiar mondial, permițând comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor.

Citeşte şi: Rusia vrea anexarea Donețk și Lugansk. Planul lui Putin, dezvăluit de SUA

Aflat într-o vizită oficială în Ciudad de Panama, şeful diplomaţiei europene a afirmat că speră ca blocul comunitar să reducă exporturile de energie din Rusia ca parte ca parte a eforturilor sale de a sancţiona Moscova pentru invadarea Ucrainei.

Comisia Europeană urmează să propună marţi un al şaselea pachet de sancțiuni care să includă un calendar pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc, care reprezintă 30% din importurile de petrol ale UE.