Voicu Enăchescu, dirijorul corului de cameră Preludiu, a încetat din viaţă. Mesaj emoţionant de la Vlad Enăchescu

Dirijorul Voicu Enăchescu, fondatorul Corului de Cameră Preludiu, a murit, sâmbătă, la vârsta de 79 de ani, a anunțat Radio România Cultural.

20 nov. 2022, 22:16
Voicu Enăchescu, dirijorul corului de cameră Preludiu, a încetat din viaţă. Mesaj emoţionant de la Vlad Enăchescu

Maestrul Voicu Enachescu, dirijorul Corului de Cameră Preludiu, a încetat din viaţă, anunţă Opera Naţională Română Iaşi.

Dirijorul Voicu Enăchescu s-a născut pe 24 mai 1943, în Brăneşti, Dâmboviţa şi a fost considerat maestru în arta corală. A absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din Bucureşti, avându-i profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Paşcanu, Petre Crăciun şi Constantin Romaşcanu.

Mara Bănică, în doliu. Jurnalista este distrusă de durere: „S-a stins astăzi dimineaţă. Suntem şocaţi. Anesteziaţi”
În 1972 a fondat Corul de Cameră Preludiu. În cei peste 40 de ani de existenţa, corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio şi tv, un disc Electrecord şi trei CD-uri, peste 1.500 de concerte în ţară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referinţă.

Din 1991 a fost director al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, iar din 1998, Voicu Enăchescu a fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale Corale din România. A fost căsătorit cu marea soprană Eleonora Enăchescu.

Mesaj emoţionant transmis de fiul său, Vlad Enăchescu

„79 de ani de viață, 50 de ani de Preludiu, 46 de ani petrecuți alături de tine, într-o relație specială tată-fiu, așa cum mi-aș dori să o aibă cât mai mulți…

TU mi-ai arătat magia muzicii, TU m-ai virusat cu pasiunea și dragostea pentru sport și TU mi-ai dat aripi să zbor și mi-ai oferit cu eleganță și generozitate libertatea de a-mi alege calea. Apoi te-am simțit mereu aproape, atent, de veghe, gata oricând pentru a interveni.

Aș avea multe să îți spun la despărțire, dar tare greu îmi vine să aștern niște cuvinte, pentru că îmi plânge sufletul. A fost foarte greu fără mama, acum am rămas și fără tine… Mă alină doar ideea că te regăsești cu mama și sper din suflet că acolo sus, să fie lumină!

Doliu uriaş pentru teatrul şi filmul românesc. Florin Piersic: „Mi-e greu că te-am pierdut”
Drum lin, tata! Îți mulțumesc pentru tot, sunt mândru de tot ce ai realizat și o să te port pentru totdeauna în suflet”, a transmis, pe contul său de Facebook, jurnalistul Vlad Enăchescu, fiul regretatului dirijor.

Voicu Enăchescu, carieră de excepție
Născut pe 24 mai 1943, în localitatea Brănești, județul Dâmbovița, Voicu Enăchescu a absolvit Conservatorul de Muzică Ciprian Porumbescu din București, unde i-a avut ca profesori pe Zeno Vancea, Alexandru Pașcanu, Petre Crăciun, Constantin Romașcanu.

În 1972, acesta a fondat Corul de Cameră Preludiu, ansamblu care avea să devină unul dintre cele mai titrate și apreciate ansambluri corale din România.

În cei peste 40 de ani de existență, Corul Preludiu a realizat peste 300 de înregistrări radio și TV, un disc Electrecord și trei CD-uri, peste 1.500 de concerte în țară, în Europa, Asia, Statele Unite ale Americii, participări la festivaluri de referință, potrivit Operei Naționale din Iași.

Din 1991, Voicu Enăchescu a fost director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română, iar din 1998 a fost președinte al Asociației Naționale Corale din România.

În 2004, acesta a fost decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural în Grad de Comandor pentru Promovarea Culturii”.