Voiculescu: O nouă suspendare a lui Băsescu e legitimă. Cel mai bun moment, octombrie-noiembrie

Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că o nouă procedură de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar trebui declanşată în octombrie sau noiembrie astfel încât referendumul pentru demitere să aibă loc simultan cu alegerile parlamentare din decembrie.

RomaniaTV.net
30 aug. 2012, 09:02
Voiculescu: O nouă suspendare a lui Băsescu e legitimă. Cel mai bun moment, octombrie-noiembrie

Ca justificare a acestui demers, Voiculescu a invocat faptul că Traian Băsescu a fost de fapt demis de către „România reală”.

„În România reală, nu în cea fictivă, 8,4 milioane de voturi reprezintă aproximativ 60% din total. Aşadar, domnul Băsescu este demis. Întoarcerea sa episodică la Cotroceni reprezintă o anomalie, un eşec al democraţiei. 6, 7 sau 9 oameni nu pot decide împotriva a 60% dintre români. Eu cred că această anomalie va fi, curând, îndepărtată”, a declarat Dan Voiculescu.

Nerepetarea suspendării ar constitui, în opinia lui Vociulescu, o sfidare la adresa voinţei naţiunii, aşa cum a fost exprimată pe 29 iulie.

O nouă suspendare o consider posibilă şi legitimă. Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituţie permite fără nicio problemă declanşarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniţia o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfăşoare la sfârşitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetăţeni şi din raţiuni economice„, a spus Voiculescu.

Acesta apreciază că, în cazul unei noi suspendări, reacţiile internaţionale vor fi mai puţin dure la adresa României. 

Mai mult, Voiculescu crede că USL ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru consecinţele care decurg dintr-o eventuală coabitare cu Băsescu, în condiţiile în care românii au votat pentru demiterea acestuia. „Realitatea este, dincolo de dezinformările propagandei PDL, că am decis să nu mă implic în deciziile USL. Dacă USL va coabita sau nu cu Traian Băsescu, este, fără îndoială, responsabilitatea conducerii USL. Eu spun doar că românii s-au exprimat ferm în sensul demiterii lui Traian Băsescu şi aşteaptă şi de la clasa politică o fermitate similară”, a avertizat fondatorul PC.

Totodată, el a avertizat că este improbabil ca Băsescu să se conformeze constrângerilor pe care le presupune coabitarea cu un guvern de altă culoare politică.

Acum este foarte speriat, ştie cât de fragilă este poziţia sa. Iar frica îl face şi mai agresiv, îl predispune la abuzuri mai mari. Aveţi dovada în ultima perioadă în care a renunţat să mai salveze aparenţele. A ameninţat explicit în conferinţe de presă, iar structurile pe care le controlează s-au conformat disciplinat. În continuare, va încerca să se răzbune pe cei care l-au suspendat. Vor începe diversiuni media, presiuni instituţionale. Cred că eu sunt printre primii vizaţi şi sunt convins că în următoarea perioadă vor apărea din nou atacuri susţinute de propaganda preşedintelui”, a conchis Dan Voiculescu.