FOTO: Volodimir Zelenski, în vizită la Casa Albă. Joe Biden a garantat: „SUA va trimite în continuare rachete, pentru Ucraina”

Războiul din Ucraina a ajuns într-un punct de cotitură. În acest context, președintele Volodimir Zelenski a plecat în SUA, pentru a se întâlni cu șefii de la vârful puterii occidentale. 

21 dec. 2022, 23:40
FOTO: Volodimir Zelenski, în vizită la Casa Albă. Joe Biden a garantat: „SUA va trimite în continuare rachete, pentru Ucraina”

Volodimir Zelenski, în vizită în SUA. LIVETEXT

 

Update, 23:58. În urma primelor discuții purtate în spatele ușilor închise, Volodimir Zelenski și Joe Biden au ieșit cu declarații.

Principalele declarații ale lui Biden:

„Domnule președinte Zelenski, am vorbit mult la telefon și prin conferințe video. Am avut o comunicare apropiată de când durează acest conflict, dar acum a fost necesar să ne privim în ochi, să ne întâlnim. Domnule Zelenski, ați inspirat poporul american și întreaga lume. E prima vizită în afara țării pe care o faceți, de când Putin a declanșat războiul. Totul de la orfelinate și școli e distrus de rachetele rusești. E important să vă asculte oamenii, să ne spuneți despre ororile războiului. Această întâlnire a noastră are loc la 300 de zile de când Putin a invadat Ucraina.

Pentru poporul ucrainean, vă spun: ați demonstrat că ați fost puternici în fața agresiunii ruse, în fața dorinței de agresiune. Nu le-ați permis să facă ceea ce voiau. Ați primit ajutor și nu veți sta niciodată singuri. Democrați și Republicani americani au trimis resursele și v-au ajutat fiecare în felul lor contribuind la suportul care va fost oferit în fața acestei agresiuni. Poporul american știe că dacă doar stăm și ne uităm la denigrarea acestor principii de bază, privind libertatea și integritatea teritorială, nu vom avea decât de pierdut.

Poporul american e pregătit să se opună bătăușilor. Chiar înainte de invazie, ne-am asigurat că Ucraina va fi pregătită să se apere. Chiar dinainte să atace, am trimis arme defensive, sisteme antitanc și multe altele. Parteneri din întreaga lume au demonstrat că pot să ne stea alături, am impus sancțiuni Rusiei. Peste 30 de țări au trimis 2000 de tancuri, peste 2 mil de obuze și 50 de mil de rachete si sistem antiaeriene. S-a oferit suport financiar de 2 miliarde de dolari pentru spitale și forțe de apărare. În cadrul sprijinului umanitar pentru Ucraina, SUA, aliații și partenerii au livrat mai multe tipuri de suport, cu mare viteză, ceea ce s-a dovedit de mare ajutor pentru rezistența Ucrainei. Domnule Zelenski, sunteți gata să urmăriți obținerea unei păci juste. Știm că Putin n-are nicio intenție să se oprească, dar SUA e aproape de Ucraina și ne vom asigura că vom ajuta să obțineți pacea.

Congresul urmează să voteze 45 de miliarde de dolari, pachet de ajutor pentru Ucraina. Este un nou act pe care îl semnăm și care va ușura sarcina departamentul nostru de a va transporta muniții. Am aprobat chiar astăzi 2,85 miliarde de dolari, care prevede muniție, artilerie, tancuri, lansatoare de rachete. Vom include și un sistem defensiv Patriot și îi vom ajuta pe soldații ucraineni să poată să folosească acest sistem. Va dura ceva timp până vor învăța, dar e un instrument esențial pentru ca ucrainenii să le poată folosi, să se poată apăra. Să fie clar, rușii au atacat benevol infrastructura ucraineană lăsând oamenii fără curent electric și fără căldură în cea mai grea parte a anului, iarna. E cel mai recent exemplu de atrocități pe care forțele ruse le comit asupra civililor din Ucraina. SUA ajută Ucraina să-și repare rețelele și pentru a se întări în fața atacului Rusiei.

Vom face și demersuri pentru a avansa în justiție procesul privind crimele de război comise de Rusia. Flacăra credinței strălucește. Speranța alungă disperarea. Acest război a adus multă suferință pentru poporul ucrainean. Dar să știți că poporul american e alături de dumneavoastră și vom fi alături de voi permanent”.

Volodimir Zelenski:

„Am venit în SUA pentru a transmite mulțumiri din partea poporului ucrainean pentru poporul american. Alianța dintre Ucraina și SUA este istorică. În ultimele trei zile am început o nouă fază a acestei relații cu SUA, am devenit parteneri și aliați în adevăratul sens al cuvântului și am simțit și azi în decursul întâlnirii acest lucru. Vă mulțumesc, domnule Biden, pentru susținere și pentru că ați fost vârful de lance în această alianță internațională care a venit în sprijinul nostru.

Toate țările din lume au luat opoziție față de Rusia și ne concentrăm pe cooperare și înțelegere în viitor. Vreau să mulțumesc și Congresului american pentru susținerea de care a dat dovadă. Aștept să mă întâlnesc cu membrii Congresului, de altfel acesta este și unul din motivele vizitei mele în SUA. Și anul viitor continuăm lupta pentru libertate și independență.

Mă bucur că președintele Biden a anunțat ajutorul de 2,85 de miliarde de dolari, care include și sistemul Patriot, armă care este esențială pentru apărarea noastră. Am avut discuții productive la această întâlnire. Ne așteptăm ca anul viitor să colaborăm la fel, pentru noi este vital. Mulțumesc pentru sprijinul de 47 de miliarde de dolari și vă asigur că fiecare dolar va fi folosit pentru întărirea securității globale. Știu că leadership-ul global este important și că SUA va continua să ne sprijine în demersul apărării securității globale.

În decursul întâlnirii mele vom discuta despre distrugerile energetice comise de Rusia, despre sancțiunile care mai sunt necesare, despre presiunile pe care le putem face asupra statului terorist rus. E extrem de important să avem pace la un moment dat și de aceea e important să știm cum vom preceda, ce strategie aplicăm. Vom avea nevoie de multe altele, de asemenea, pe lângă capacitățile defensive, lucruri pe care nu le pot spune acum, dar sunt sigur că înțelegeți. Vă mulțumesc. Slavă Ucrainei!”.

Update, 21:45. Zelenski i-a făcut un cadou președintelui SUA:

„Aș vrea să vă ofer ceva. Un căpitan m-a rugat să vă transmit câteva cuvinte. Este căpitan pe o baterie HIMARS, este foarte curajos. Vă trimite o cruce pentru merite militare. Este de la acel căpitan, este și un mesaj pe care nu l-am citit, are și traducere. A spus că mulți dintre frații lui au fost salvați de ajutorul dvs”.

Update, 21:40. Joe Biden a făcut primele declarații, în cadrul întâlnirii cu Volodimir Zelenski:

„Statele Unite vor ajuta în continuare Ucraina cu rachete”.

Președintele ucrainean a replicat:

„Vă mulțumim mult pentru susținere! Avem lucruri importante despre care trebuie să discutăm, de la energie, până la situația pe câmpul de luptă. Vă mulțumim pentru ajutorul dvs. și pentru leadershipul dvs. Războiul nu s-a terminat.

Mulțumesc Congresului, vă mulțumesc din partea întregii populații! Apreciez foarte mult, e dificil să înțelegeți. Este o mare onoare să fiu aici”.

Update, 21:35. Vicepreședintele Kamala Harris va purta, de asemenea, discuții private cu Volodimir Zelenski.

Update, 21:30. La aterizarea în SUA, președintele Volodimir Zelenski a fost întâmpinat de mai mulți oficiali americani civili și militari.

„Anul viitor, trebuie să ne eliberăm tot teritoriul”, a scris Zelenski, pe Facebook, după ce a ajuns în SUA.

Update, 21:20. Președintele Ucrainei a ajuns la Casa Albă. Liderul de la Kiev a fost întâmpinat pe covorul roșu în aeroport. La Casa Albă a fost primit de Joe și de Jill Biden.

Biden și Zelenski vor avea discuții tete-a-tete. Cei doi vor avea o conferință de presă comună la 19:30, ora locală, adică 02:00 ora României.

Update, 20:20. În cursul acestei seri, România TV va publica discursurile lui Joe Biden și Volodimir Zelenski. Este prima călătorie în străinătate a liderului de la Kiev, de la declanșarea războiului, din februarie 2022.

 

Știrea inițială

 

Miercuri, la 21:00 – ora României, Volodimir Zelenski va ajunge la Casa Albă, unde va discuta în particular, cu președintele Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken, precum și cu alți oficiali importanți de la vârful Statelor Unite ale Americii (SUA).

Joe Biden și Volodimir Zelenski vor susține o declarație de presă comună. Ulterior, oficialul ucrainean se va adresa Congresului american.

Potrivit presei occidentale, Volodimir Zelenski va pleca de la Washington imediat după discursul din fața Congresului de la Capitol Hill.

În timp ce Zelenski ateriza în SUA, șeful diplomației americane anunța un nou ajutor militar pentru Ucraina.

„Tranşa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane la o altitudine net superioară celei la îndemâna sistemelor de apărare care au fost furnizate până acum”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară, în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din această sumă, 1 miliard de dolari sunt destinaţi furnizării către Ucraina de „capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse”, iar 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Tot miercuri, Vladimir Putin a recunoscut că se lovește de dificultăți pe teritoriul vecin. De asemenea, el a anunțat obiectivele militare pentru 2023. Printre ele se numără investiții masive în armament și creșterea numărului de recruți – vezi AICI mai multe.