Volodimir Zelenski: ”Armata ucraineană are nevoie de încă 500.000 de militari”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut o conferință de presă la sfârșitul de an. Și el, dar și liderii militari ai Ucrainei încearcă să ridice moralul trupelor ucrainene și să mențină sprijinul occidental față de țara invadată de Rusia pe 24 februarie 2022.

19 dec. 2023, 19:49
Volodimir Zelenski: ”Armata ucraineană are nevoie de încă 500.000 de militari”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că armata a cerut mobilizarea a încă 450.000-500.000 de oameni în armată, dar că o decizie finală nu a fost luată.

Președintele Volodimir Zelenski ține marți o conferință de presă în contextul tensiunilor vizibile cu conducerea militară de la Kiev.

Citește și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vine în România săptămâna viitoare

Conferința are loc în timp ce cei doi mari aliați ai Kievului, SUA și UE, nu au reușit să aprobe propriile pachete de sprijin, în ciuda efortului făcut de Zelenski de a li se adresa pe viu senatorilor americani pentru a face lobby în susținerea cauzei țării sale.

„Sunt sigur că sprijinul financiar american și european va continua. Sunt încrezător că Statele Unite nu ne vor trăda”, a spus Zelenski.

Ce a spus Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, tot astăzi

Zelenski a mai declarat că armata ucraineană i-a cerut să mobilizeze încă 450.000-500.000 de oameni, dar liderul ucrainean a spus că nu a aprobat încă cifra de mobilizare pentru că a spus că „nu există încă nicio înțelegere cu privire la rotații și vacanțe pentru cei care luptă.”

Tot astăzi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că își propune să mărească armata la 1,5 milioane de militari, semn al intenției evidente a Kremlinului de a prelungi luptele din Ucraina.

Sondajele recente arată că numărul de ucraineni care au încredere în Zelenski a scăzut la 62%, comparativ cu 84% în urmă cu un an, atunci când forțele de la Kiev sărbătoreau victorii în est și sud, unde au recuperat teritorii confiscate de ruși la invadarea țării.

Citește și Mesajul lui Zelenski pentru liderii europeni: „Vă cer un singur lucru astăzi: nu trădaţi poporul şi credinţa lui în Europa”

Avansurile de la contraofensiva din acest an au fost mult mai modeste, câteva sate de pe frontul de sud și de est recapturate după luni de lupte.

Dar societatea susține în continuare cu o majoritate covârșitoare forțele armate și pe comandantul lor Valerii Zalujnîi.