Volodimir Zelenski aşteaptă aderarea Ucrainei la UE: „Începe o săptămână istorică”

 El a menţionat că se aşteaptă la o ostilitate mai mare din partea Rusiei în aceste zile. “Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”.

20 iun. 2022, 06:40
Volodimir Zelenski aşteaptă aderarea Ucrainei la UE: „Începe o săptămână istorică”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul său către naţiune, că pentru Ucraina urmează o săptămână istorică, în care aşteaptă răspunsul cu privire la statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

“Începe o săptămână istorică. O săptămână în care vom primi răspunsul Uniunii Europene cu privire la statutul de candidată pentru Ucraina. Deja am primit o decizie pizitivă de la Comisia Europeană şi la finalul noii săptămâni vom primi răspuns de la Consiliul European. (..) Sunt convins că doar o decizie pozitivă este în interesul întregii Europe.

Mai mulţi comandanţi ai batalionului Azov, capturaţi la Mariupol, au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova
Voi susţine discursurile mele în această săptămână, inclusiv către europeni. Voi profita de orice oportunitate ca să susţin perspectiva europeană pentru Ucraina, pentru fiecare dintre noi, şi să strâng susţinători pentru noi”, a spus Zelenski.

El a menţionat că se aşteaptă la o ostilitate mai mare din partea Rusiei în aceste zile. “Şi nu doar ostilitate împotriva Ucrainei, ci şi împotriva celorlalte ţări europene. Ne pregătim. Suntem pregătiţi. Îi avertizăm pe parteneri”.

Zelenski a vorbit şi despre luptele din ţară. “Ocupanţii strâng forţe în direcţia Harkivului, în regiunea Zaporijie. Au lovit din nou infractructura de combustibil, vor ca situaţia legată de combustibili să se înrăutăţească. Bineînţeles, vom reacţiona. Luptele continuă în Donbas. Armata rusă foloseşte cele mai multe forţe ofensive acolo. Însă Severodoneţk, Lisichansk, Avdiivka, Krasnohorivka şi alte locuri rezistă. Aşa sunt oamenii noştri. Şi le sunt recunoscător tuturor celor a căror putere de astăzi înseamnă victoria noastră mâine”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Olena Zelenska, mesajul trist al zilei: „Este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului”
Comisia Europeană recomandă ca Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană (UE), a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Ministerul Apărării de la Londra: Ambele părţi beligerante din Ucraina se confruntă cu moral scăzut şi dezertări

Atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene se confruntă probabil cu un moral ”variabil” şi cu dezertări, consemnează Ministerul Apărării de la Londra, pe baza unor informaţii de la serviciile de informaţii britanice, transmite DPA duminică.

”Forţele ucrainene au suferit probabil dezertări în ultimele săptămâni, cu toate acestea, este foarte probabil ca moralul ruşilor să rămână deosebit de tulburat”, scrie ministerul pe Twitter, în ultima sa actualizare.

”Continuă să apară cazuri de refuzare a ordinelor de către întregi unităţi ruseşti şi de ciocniri armate între ofiţeri şi soldaţii lor”, adaugă raportul.

”Factorii care determină moralul scăzut al ruşilor includ percepţia unei conduceri slabe, oportunităţile limitate de rotaţie a unităţilor în afara luptei, pierderile foarte mari, stresul de luptă, o logistică în continuare slabă şi probleme cu plata”, scrie ministerul.

Acesta precizează că ambele părţi au „continuat să efectueze bombardamente de artilerie grea” la nord, est şi sud de Severodoneţk în ultimele zile, cu ”puţine schimbări pe linia frontului”.

Guvernul britanic a publicat periodic actualizări ale informaţiilor de la începutul războiului din Ucraina. Moscova acuză Londra de desfăşurarea unei campanii de dezinformare ţintite.


loading...
Partenerii noștri