Volodimir Zelenski: „Dacă vrei să trăieşti, fugi! Ucraina nu poate şi nu va suporta încercările Rusiei de a pune mâna pe orice parte a pământului nostru”

Premierul britanic Liz Truss i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unui apel telefonic, că Marea Britanie ”nu va recunoaşte niciodată” încercările Rusiei de a anexa părţi ale Ucrainei.

29 sept. 2022, 06:34
Volodimir Zelenski: „Dacă vrei să trăieşti, fugi! Ucraina nu poate şi nu va suporta încercările Rusiei de a pune mâna pe orice parte a pământului nostru”

„Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei. „Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni”, a adăugat el, precizând că a avut o serie de de negocieri cu preşedintele Turciei Erdoğan, cancelarul Germaniei Scholz, premierul Canadei Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

„Dacă cineva din Rusia crede că poate ‘scăpa’ cu tot ce face pe teritoriul ocupat, dacă cineva din Rusia speră că lumea îşi va abandona propriile valori, speriaţi de un alt anunţ rusesc de anexare, se înşală. Fiecare pas ulterior de escaladare a ocupantului nu face decât să confirme faptul că lumea trebuie să acţioneze şi mai dur”, a avertizat Zelenski.

Preşedintele Zelenski a precizat că a semnat „un alt decret de premiare pentru apărătorii noştri. Premiile de stat au fost acordate: 71 de războinici ai Gărzii Naţionale, 21 de angajaţi ai Serviciului de Stat de Urgenţă, 52 de poliţişti de frontieră, 320 de combatanţi au fost premiaţi pentru acţiunile lor curajoase şi eficiente în timpul eliberării de sub ocupaţie a districtelor din regiunea Harkov”.

Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk revendică victoria în referendumurile privind anexarea la Federaţia Rusă. UE le denunţă

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, „totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet… Pentru cei care înţeleg doar rusă. Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Dacă vrei să trăieşti, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau poate cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă? Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră”, a îndemnat preşedintele ucrainean.

„Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare”, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor „referendumuri” denunţate de Kiev şi Occident, scrie AFP.

Ruşii care au luptat în prima linie în Ucraina prevăd infernul pentru recruţii mobilizaţi de Putin: „Sincer, toți vor muri acolo!”

Washingtonul nu va recunoaşte „niciodată” anexările de către Rusia

Karine Jean-Pierre a asigurat că Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc sancţiuni economice „suplimentare” contra Moscovei, care a afirmat miercuri că cele patru regiuni ucrainene care sunt sub controlul său au „ales liber în favoarea Rusiei”.

Statele Unite şi Albania „vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendumuri, prin care îndeamnă statele membre să nu recunoscă niciun statut modificat al Ucrainei şi prin care obligă Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina”, a anunţat ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield.

Truss îi transmite lui Zelenski că Marea Britanie ”nu va recunoaşte niciodată” încercările Rusiei de a anexa părţi ale Ucrainei

Premierul britanic Liz Truss i-a transmis, de asemenea, preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unui apel telefonic, că Marea Britanie ”nu va recunoaşte niciodată” încercările Rusiei de a anexa părţi ale Ucrainei

”Premierul a discutat cu preşedintele Zelenski în această după-amiază (n.r. miercuri) pentru a sublinia sprijinul ferm al Regatului Unit în lumina referendumurilor false ale Rusiei în Ucraina”, specifică Downing Street.

”Prim-ministrul a precizat că Regatul Unit nu va recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran. Ea a reiterat că Ucraina ar putea depinde de sprijinul Regatului Unit până când preşedintele Putin va fi învins”, se mai menţionează în comunicat.
De asemenea, liderul ucrainean a informat-o pe Truss cu privire la situaţia militară actuală şi ”a salutat sprijinul său puternic, inclusiv la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută”, potrivit comunicatului citat.

Drept răspuns, Truss i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru munca depusă în ceea ce priveşte asigurarea eliberării a cinci cetăţeni britanici deţinuţi de oficialii pro-ruşi din estul Ucrainei.

”Liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie şi Ucraina ar putea colabora împreună pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a Ucrainei pe termen lung. Ambii au convenit să rămână în legătură strânsă în zilele şi săptămânile următoare”, menţionează Downing Street.

Zelenski a scris pe contul său de Twitter că aşteaptă răspunsul leadershipului Londrei organizarea ”referendumurilor false” din părţile ocupate ale Ucrainei.