Volodimir Zelenski, despre condițiile inumane pe care trebuie să le suporte ucrainenii din Mariupol: „Fără hrană, apă și medicamente, sub bombardament constant”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că aproximativ 100.000 de ucraineni se află în momentul de față în Mariupol, orașul-port bombardat de ruși, și că trăiesc în niște condiții greu de imaginat.

23 mart. 2022, 08:29
Volodimir Zelenski, despre condițiile inumane pe care trebuie să le suporte ucrainenii din Mariupol: „Fără hrană, apă și medicamente, sub bombardament constant”
Ucrainenii din Mariupol nu au mâncare, apă, au rămas fără medicamente. "În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant", a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook. Zelenski a mai spus că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de "bombele ruseşti şi teroarea deliberată". O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC. "În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi", a adăugat el. Ucraina a primit peste 100.000 de tone de ajutor umanitar în ultimele două săptămâni, a mai spus președintele ucrainean. Zelenski a declarat că noi sancţiuni occidentale vor fi dezvăluite împotriva Rusiei săptămâna aceasta, când liderii mondiali vor participa la o conferinţă NATO la Bruxelles. Liderul ucrainenilor a mai afirmat că a vorbit marţi cu Papa Francisc şi l-a invitat să viziteze Ucraina. "Cred că vom putea organiza această vizită importantă, care ne va sprijini fără echivoc pe fiecare dintre noi, pe fiecare dintre ucraineni", a spus el. "Vom munci, ne vom lupta în orice fel putem. Până la sfârşit. Cu curaj. Peste tot. Cu energie deplină. Pentru rezultat. Cu toată puterea noastră. Şi nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câştiga", a mai spus Zelenski.

Coșmarul prin care a trecut o familie din Mariupol. „Ne omorau. Nu mai există un oraş acolo, nu a mai rămas nicio clădire rezidențială”

Doi tineri din Mariupol au povestit coșmarul prin care au trecut în prima lună de război. Dmitro și Tania Șveț și-au petrecut primele săptămâni ascunși în pivnița casei, împreună cu fiica lor de șapte ani, Vlada. Ei au confirmat că oamenii de acolo nu mai au ce mânca. „Nu mai există un oraş acolo. Nu mai există oraşul Mariupol, nu a mai rămas nicio clădire rezidenţială. Doar 10 la sută din oameni au rămas. Pensionari fără bani sau cei fără maşini care nu pot pleca şi oameni care nu pot merge”, a afirmat Tania, care se află acum într-un adăpost la Dnipro. Dmitro și Tania se tem că părinții lor rămași în Mariupol vor muri de foame. „Nu ştiu dacă vor supravieţui, pentru că nu mai există mâncare. Tata mi-a spus: Nu avem mâncare. Poate pentru o săptămână. Maxim. Nu ştiu dacă îmi voi mai vedea părinţii sau îi voi mai auzi vreodată. N-am nicio idee”, a spus bărbatul pentru CNN. Citește și Imagini apocaliptice din Mariupol după bombardamentele ruşilor: Cadavre îngropate pe marginea drumurilor sau în paarcuri, femei care topesc zăpada pentru a avea apă de băut

Ucrainenii din Mariupol nu au mâncare, apă, au rămas fără medicamente. „În oraş sunt aproximativ 100.000 de oameni. În condiţii inumane. Într-un blocaj complet. Fără hrană, fără apă, fără medicamente. Sub bombardament constant”, a spus el în într-un mesaj postat pe Facebook.

Zelenski a mai spus că eforturile de salvare a civililor de acolo prin coridoarele umanitare au fost întrerupte de „bombele ruseşti şi teroarea deliberată”.

O coloană umanitară a fost capturată de Rusia marţi, a spus el, adăugând că lucrătorii guvernamentali ucraineni şi şoferul lor de autobuz au fost luaţi prizonieri, informează BBC.

„În ciuda tuturor dificultăţilor, 7.026 de civili au fost evacuaţi”, a adăugat el.

Ucraina a primit peste 100.000 de tone de ajutor umanitar în ultimele două săptămâni, a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski a declarat că noi sancţiuni occidentale vor fi dezvăluite împotriva Rusiei săptămâna aceasta, când liderii mondiali vor participa la o conferinţă NATO la Bruxelles.

Liderul ucrainenilor a mai afirmat că a vorbit marţi cu Papa Francisc şi l-a invitat să viziteze Ucraina. „Cred că vom putea organiza această vizită importantă, care ne va sprijini fără echivoc pe fiecare dintre noi, pe fiecare dintre ucraineni”, a spus el.

„Vom munci, ne vom lupta în orice fel putem. Până la sfârşit. Cu curaj. Peste tot. Cu energie deplină. Pentru rezultat. Cu toată puterea noastră. Şi nu vom obosi. Ne vom odihni când vom câştiga”, a mai spus Zelenski.

Coșmarul prin care a trecut o familie din Mariupol. „Ne omorau. Nu mai există un oraş acolo, nu a mai rămas nicio clădire rezidențială”

Doi tineri din Mariupol au povestit coșmarul prin care au trecut în prima lună de război. Dmitro și Tania Șveț și-au petrecut primele săptămâni ascunși în pivnița casei, împreună cu fiica lor de șapte ani, Vlada. Ei au confirmat că oamenii de acolo nu mai au ce mânca.

„Nu mai există un oraş acolo. Nu mai există oraşul Mariupol, nu a mai rămas nicio clădire rezidenţială. Doar 10 la sută din oameni au rămas. Pensionari fără bani sau cei fără maşini care nu pot pleca şi oameni care nu pot merge”, a afirmat Tania, care se află acum într-un adăpost la Dnipro.

Dmitro și Tania se tem că părinții lor rămași în Mariupol vor muri de foame. „Nu ştiu dacă vor supravieţui, pentru că nu mai există mâncare. Tata mi-a spus: Nu avem mâncare. Poate pentru o săptămână. Maxim. Nu ştiu dacă îmi voi mai vedea părinţii sau îi voi mai auzi vreodată. N-am nicio idee”, a spus bărbatul pentru CNN.

Citește și Imagini apocaliptice din Mariupol după bombardamentele ruşilor: Cadavre îngropate pe marginea drumurilor sau în paarcuri, femei care topesc zăpada pentru a avea apă de băut