Volodimir Zelenski, în vizită la Odesa: „Suntem pregătiţi să exportăm cereale”

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa este pregătită să reia transporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră şi aşteaptă un semnal de la Naţiunile Unite şi Turcia pentru a începe transporturile, scrie The Guardian.

29 iul. 2022, 16:49

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat vineri oraşul Odesa şi a anunţat că ucrainenii sunt pregătiţi să înceapă exporturile de cereale, potrivit Sky News.  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost în portul de la Marea Neagră, prin care Kievul speră să exporte cele mai multe cereale.

„Suntem pregătiţi să exportăm cereale ucrainene. Aşteptăm semnale de la partenerii noştri în ceea ce priveşte începerea transportului. Este important pentru noi să rămânem garantul securităţii alimentare mondiale. Atâta timp cât cineva, blocând Marea Neagră, pune în pericol vieţi din alte state, noi le oferim posibilitatea de a supravieţui”, a spus Zelenski.

Zelenski: „Vom lupta până la ultimul glonţ, Ucraina nu este nici colonie, nici enclavă şi nici protectorat”
Săptămâna trecută, Ucraina, Rusia, Turcia şi Naţiunile Unite au ajuns la un acord pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile din sudul Ucrainei.

Cu toate acestea, o zi mai târziu, Odesa a fost bombardată de rachete ruseşti.

Biroul preşedinţiei l-a citat: „Partea noastră este pe deplin pregătită. Am trimis toate semnalele partenerilor noştri – ONU şi Turcia, iar armata noastră garantează securitatea”.

Ministrul infrastructurii este în contact direct cu partea turcă şi cu ONU. „Aşteptăm un semnal de la ei că putem începe”. Exportatorii şi-au exprimat îngrijorarea săptămâna aceasta cu privire la faptul că companiile de asigurări vor fi dispuse să asigure navele cu cereale care navighează în apele minate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră, în timp ce cumpărătorii ezită să plaseze noi comenzi, având în vedere riscul atacurilor ruseşti.

Soţii Zelenski, puşi la zid pe reţelele de socializare, din cauza şedinţei foto din Vogue. „Ţara se umple de morminte, iar lor le arde de poze”
Potrivit CNN, deşi săptămâna trecută a fost negociat un acord între Ucraina şi Rusia pentru a permite exportul urgent de cereale, nicio navă nu a plecat până acum, în ciuda speranţelor de a relua transporturile încă de săptămâna aceasta.

„Este important pentru noi să rămânem garanţii securităţii alimentare mondiale. Dacă cineva blochează Marea Neagră şi ia viaţă în alte ţări, noi le permitem oamenilor să supravieţuiască”, a spus Zelenski pe contul său Telegram, împărtăşind imagini ale evenimentului.

„Colegii mei ambasadori G7 şi cu mine ne aflăm la Odesa cu Turcia pentru a reitera importanţa acordului intermediat de ONU care permite transportul alimentelor din Ucraina. Rusia trebuie să respecte acordul”, a scris pe Twitter ambasadorul britanic în Ucraina, Melinda Simmons.

Martin Griffiths, subsecretarul general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă, a declarat joi că procedurile pentru trecerea în siguranţă sunt încă în curs de elaborare.


loading...
Partenerii noștri