Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Serghei Lavrov! Președintele Ucrainei aruncă bomba: ”Noi murim în acest război”

Întâlnire de gradul zero între Volodimir Zelenski și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la New York, unde președintele Ucrainei se pregătește să țină un discurs istoric în fața Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite,

19 sept. 2023, 14:37
Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Serghei Lavrov! Președintele Ucrainei aruncă bomba: ”Noi murim în acest război”
Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Serghei Lavrov! Președintele Ucrainei aruncă bomba

Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Serghei Lavrov! Este pentru prima dată de la izbucnirea războiului din Ucraina când Volodimir Zelenski participă în persoană la o adunare ONU la care este așteptat și Serghei Lavrov.

Citește și Unde se află orașul iluminat cu oglinzi. Locuitorii nu văd soarele de pe cer luni întregi

Volodimir Zelenski, întâlnire de gradul zero cu Serghei Lavrov!

Ajuns la New York, președintele ucrainean a vizitat spitalul universitar din Staten Island, unde au fost tratați soldați ucraineni răniți în luptă, unora dintre ei fiindu-le amputate membrele.

Cu scopul de a atrage atenția comunității internaționale asupra situației din țara sa liderul de la Kiev a adresat un mesaj scurt, dar puternic.

„Pentru noi este foarte important ca toate cuvintele, toate mesajele noastre să fie auzite,” a declarat Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean va participa miercuri la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, unde va avea ocazia să împărtășească perspectivele și preocupările țării sale cu lumea, în timp ce se așteaptă cu interes reacția și mesajele din partea altor lideri mondiali și oficiali

”Putem readuce steagul ucrainean pe întregul nostru teritoriu. O putem face cu forța armelor, dar avem nevoie de timp”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Mai mult, președintele Ucrainei va avea ocazia pentru prima dată de la izbucnirea conflagrației de a se întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care va fi prezent la ONU, având în vedere calitatea Rusiei de membru permanent al Consiliului.

Întrebat dacă va fi prezent la discursul lui Serghei Lavrov în fața celor 14 membri președintele Ucrainei a răspuns: ”Nu știu”.

Mai mult, Volodimir Zelenski nu s-a abținut și l-a numit pe ministrul de Externe ”terorist rus”.

„Dacă la Națiunile Unite încă există loc pentru teroriștii ruși, întrebarea nu cred că este pentru mine. Este o întrebare pentru toți membrii Națiunilor Unite. Nu sunt sigur că noi vom alege formatul”, a declarat Volodimir Zelenski.

Zelenski spune că aliaţii Ucrainei nu o vor spijini, dacă atacă Rusia

Coaliţia care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilităţile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cred că acesta este un mare risc, cu siguranţă vom fi lăsaţi singuri”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naţionale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mişcări pe teritoriul rusesc.

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-şi recâştiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esenţial de relaţiile cu aliaţii săi.

Progresul şi responsabilitatea Ucrainei pe câmpul de luptă „sunt întotdeauna bilaterale”, a declarat Zelenski, adăugând că partenerii internaţionali sunt parte a oricărei victorii, a oricărui avans în contraofensivă, a oricărei acţiuni defensive şi a oricărei slăbiciuni.

Zelenski a mai spus că el crede că este posibil să „împingă demilitarizarea Rusiei” în Crimeea prin mijloace politice, potrivit News.ro.

Declaraţiile vin în contextul în care în ultimele câteva luni s-a înregistrat o creştere a atacurilor pe teritoriul rusesc, oficialii ruşi afirmând că dronele şi bombardamentele ucrainene au făcut victime printre civili.

Oficialii de la Kiev au făcut aluzie la aceste incidente – Zelenski a declarat după atacurile cu drone de luna trecută, de exemplu, că războiul „se întoarce în Rusia” – dar Ucraina refuză adesea să îşi asume în mod explicit responsabilitatea pentru atacurile de peste graniţă.

În schimb, Ucraina şi-a asumat creditul pentru atacurile cu drone maritime şi alte tipuri de armament asupra Crimeei controlate de Rusia şi a ţintelor din jurul Mării Negre, promiţând că vor urma şi altele.

Moscova a anexat peninsula şi a declarat-o teritoriu rusesc în 2014, într-o mişcare denunţată ca fiind ilegală de Ucraina, SUA şi organismele internaţionale. Kievul a declarat că obiectivul său de a alunga Rusia din Ucraina include recuperarea Crimeei.

Citește și Tragedie naţională: accident soldat cu 24 de morţi şi 21 de răniţi. A fost activat codul roşu!