Volodimir Zelenski pune presiune pe Occident, la Davos: „Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”

Volodimir Zelenski nu putea lipsi de la întâlnirea „șefilor lumii", de la Davos. Președintele ucrainean a cerut și mai mult ajutor din partea Occidentului, în războiul purtat împotriva lui Vladimir Putin. 

18 ian. 2023, 22:16
Volodimir Zelenski pune presiune pe Occident, la Davos: „Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”

Miercuri, Volodimir Zelenski s-a adresat miliardarilor, oamenilor de afaceri, politicienilor și activiștilor care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Oficialul de la Kiev a declarat că livrările occidentale de tancuri şi unităţi de apărare antiaeriană ar trebui să ajungă în Ucraina mai repede, înainte ca Rusia să-şi desfăşoare propriile atacuri, relatează CNN.

Intervenția lui Zelenski a avut loc prin corespondență:

„Aprovizionarea Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană trebuie să se facă înainte de următoarele atacuri cu rachete ale Rusiei (…) Livrările de tancuri occidentale trebuie să vină înainte de o nouă invazie a tancurilor ruseşti”, a declarat președintele Ucrainei.

În cadrul forumului, el a fost întrebat dacă este îngrijorat de securitatea sa personală, după ce ministrul său de interne a murit miercuri într-un accident de elicopter. El a spus că nu este îngrijorat. „Părerile mele nu s-au schimbat. Noi avem nevoie de muniţie, eu nu mă grăbesc să plec nicăieri”, a comentat el.

 

Volodimir Zelenski nu mai acceptă negocieri

 

În plus, liderul de la Kiev a amintit că unul dintre obiectivele sale reprezintă aderarea la NATO și UE.

„Garanţiile de securitate se numără printre priorităţile de top pentru noi (…) Înţelegem că, în acest moment, nu suntem încă acolo, din păcate, Rusia înţelege bine acest lucru şi face tot posibilul să ne îngreuneze aderarea. Dar suntem pe drumul spre NATO, pentru că NATO este cea mai bună garanţie de securitate pentru noi, pentru ţara noastră, pentru copiii noştri”, a mai declarat Volodimir Zelenski, la Davos.

Marţi, fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat la Davos că în timp ce Ucraina trebuie sprijinită, Rusiei trebuie să i se ofere posibilitatea de a fi membră a ordinii globale. Întrebat despre comentariile lui Kissinger cu privire la locul Rusiei în lume, Zelenski a declarat: „Rusia şi-a câştigat deja un loc printre terorişti”.

„Prioritatea noastră de astăzi, sarcina noastră politică de astăzi, este să vedem că diferiţi lideri şi figuri politice, cei care sunt încă foarte relevanţi sau au fost relevanţi până de curând, recunosc marea greşeală pe care a comis-o Putin, recunosc că este vorba de o agresiune a Rusiei”, a menţionat Zelenski.