Volodimir Zelenski: „Rusia are nevoie de o întrerupere în Ucraina pentru a o folosi ca o presupusă înfrângere a Europei!”

Volodimir Zelenski a declarat că Rusia atacă sistemul energetic al Ucrainei pentru a avea măcar un motiv să declare „victoria” și înfrângerea comunității europene.

14 dec. 2022, 08:56
Volodimir Zelenski: „Rusia are nevoie de o întrerupere în Ucraina pentru a o folosi ca o presupusă înfrângere a Europei!”

Volodimir Zelenski a susținut un discurs la Conferința Internațională „Solidaritate cu poporul ucrainean” care s-a desfășurat, marți, 13 decembrie, la Paris.

Președintele Ucrainei a vorbit despre atacurile neîncetate ale rușilor care vor să distrugă infrastructura energetică ucraineană.

„Rusia are nevoie de o întrerupere în Ucraina pentru a o folosi ca o presupusă înfrângere a Europei și a întregii noastre rezistențe democratice. Ca răspuns, am stabilit un nou format de cooperare și am făcut totul de dragul țării și al ucrainenilor împotriva întreruperilor de curent și împotriva terorii energetice”, a spus Zelenski.

Ucrainenii supraviețuiesc în beznă și frig

Citiți și: Ucraina, în beznă şi frig. Premierul Denis Șmihal: „Toate termocentralele și hidrocentralele au fost avariate”

Mai mult, Zelenski spune că Ucraina a rezistat eroic în ciuda bombardamentelor asupra sectorului energetic, chiar dacă majoritatea centralelor electrice ucrainene au fost distruse de atacurile violente ale rușilor.

„Toate hidrocentralele, toate centralele termice. Doamne ferește, dar imaginați-vă ce ar însemna asta în țările voastre. Una dintre loviturile rusești a provocat închiderea tuturor unităților nucleare ale centralelor noastre nucleare. Automatizarea a funcționat, din fericire, fără incidente”.

De asemenea, președintele Ucrainei, a precizat că sunt necesare cel puțin 1,5 miliarde de euro doar pentru restaurarea instalațiilor energetice și că aproximativ 12 milioane de ucraineni au fost deconectați de la alimentarea cu energie.

În urma conferinţei internaţionale de sprijin pentru Ucraina organizată la Paris, Kievul a obţinut un miliard de euro, bani care ajuta populația ucraineană să treacă iarna.

Din această sumă, 415 milioane vor fi alocate sectorului energiei, 25 de milioane furnizării apei, 38 de milioane alimentaţiei, 17 milioane sănătăţii, 22 de milioane transporturilor, iar diferenţa de 493 de milioane de euro încă nu a fost repartizată pe domenii, scriu agențiile AFP și Agerpres.

Moscova atacă infrastructura energetică a Ucrainei cu drone și rachete din luna octombrie. Oficialii de la Kiev susțin că rușii au lansat sute de drone Shahed-136 de fabricație iraniană asupra unor zone din Ucraina, spunând că atacurile sunt crime de război din cauza efectului lor devastator asupra vieții civile.

Mai mult, ​operatorul rețelei electrice al Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că va primi împrumuturi în valoare de peste 400 de milioane de euro de la instituțiile europene pentru achiziționarea unor echipamente necesare pentru a restabili infrastructura energetică deteriorată de atacurile cu rachete rusești, potrivit Kyiv Independent.

Citiți și: Zelenski anunţă situaţie critică la Odesa, după atacul masiv cu drone: „Doar infrastructura critică este conectată la energie”