Război în Ucraina, ziua 36: Armata lui Zelenski recâştigă teren, negocierile se reiau online pe 1 aprilie

Retragerea rușilor de lângă Kiev este o consecință a rezistenței ucrainenilor, spune Volodimir Zelenski, într-un mesaj transmis în noaptea de miercuri spre joi şi nu a negoicerilor. Ce se întâmplă în alte oraşe.

31 mart. 2022, 09:33

Război în Ucraina, ziua 36 UPDATE:

Trupele ruse îşi continuă atacurile în estul Ucrainei şi au luat sub control aşezarea Zolota Niva, la sud-vest de Doneţk, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konaşenkov, potrivit Interfax, citată de DPA.

Potrivit lui Konaşenkov, trupele ruse au avansat 6 km şi au ucis până la 60 de forţe inamice. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Între timp, unităţile din zona separatistă Lugansk au avansat 5 km şi se luptă în prezent cu „naţionaliştii” ucraineni în oraşul Kreminna la nord-vest de Lugansk, a spus Konaşenkov.

Potrivit Ministerului Apărării rus, 53 de ţinte militare ucrainene, inclusiv sisteme de rachete sol-aer, muniţie şi depozite de arme, au fost distruse de miercuri prin bombardamente.

Konaşenkov a confirmat de asemenea distrugerea depozitelor de combustibil din oraşele Dnipro şi Novomoskovsk, precum şi din alte două oraşe, care aprovizionau trupele ucrainene în zona Donbas.

Consiliul regional Dnipro a raportat distrugerea depozitelor de combustibil.

Miercuri, Ministerul Apărării rus a confirmat că îşi retrage forţele din Kiev şi din Cernihiv, situat în apropiere, pentru „a termina operaţiunea eliberării depline a Donbasului”.

Război în Ucraina, ziua 36: Imagini video postate pe reţelele sociale par să arate că trupele ucrainene au recâştigat teritoriu de la forţele ruse, în apropiere de oraşul Cernigău, aflat în nordul ţării, relatează CNN.

Mai multe trupe ucrainene pot fi văzute în imagini filmate în satul Sloboda, la circa 19 kilometri de Cernigău.

Satul este vital în eforturile ucrainenilor de a rupe încercuirea de către ruşi a Cernigăului. Aceasta ar fi una dintre primele victorii majore în ruperea încercuirii. CNN precizează că a verificat autenticitatea imaginilor video. În filmare se vede un tanc rusesc bombardat şi cuprins de flăcări. Fumul dens şi alb se vede pe străzile oraşului, pe lângă forţele ucrainene.

Cernigău, aflat la circa 145 de kilometri nord-est de Kiev, a suferit un „atac colosal” miercuri, potrivit primarului oraşului. Atacurile au continuat şi în suburbiile Kievului, la doar o zi de când Rusia a susţinut că îşi reduce campania militară din apropiere de Capitală şi din împrejurimi. Avansul ruşilor spre Kiev şi Cernigău stagna încă dinainte de anunţul Moscovei.

Război în Ucraina, ziua 36: Războiul din Ucraina intră într-o „perioadă decisivă”, pe măsură ce forţele ruseşti îşi reorientează eforturile, iar Putin devine din ce în ce mai disperat, declară senatorul american Angus King pentru CNN. „Următoarele două săptămâni vor fi cu adevărat cruciale pentru a vedea dacă forţele ucrainene pot susţine nivelul incredibil de luptă de care au dat dovadă în ultimele săptămâni”, a spus el. King a adăugat că ruşii par să se reorienteze spre estul ţării.

Volodimir Zelenski, mesaj în miez de noapte: „Nu renunţăm la nimic, vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru”
Război în Ucraina, ziua 36: În Dergachy, clădirea Administraţiei oraşului a fost complet distrusă ca urmare a bombardamentelor ruseşti, spune şeful comunităţii Viaceslav Zadorenko. „Oraşul este bombardat în mod constant. Chiar şi acum când vorbim cu dumneavoastră, oraşul continuă să fie bombardat”, a spus şeful comunităţii. Peste noapte, au continuat lucrările de înlăturare a dărâmăturilor clădirii Administraţiei Regionale de Stat din Nikolaiev, care a fost distrusă de o rachetă inamică. Până la 31 martie, ora 07:00, 16 persoane au murit (salvatorii au recuperat 15 cadavre de sub dărâmături, iar o persoană a murit la terapie intensivă).

Război în Ucraina, ziua 36:

  • Patru milioane de persoane au fugit din Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, la 24 februarie, potrivit ultimelor date ale Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.
  • Dintre aceştia, Unicef consideră că două milioane sunt copii. Acest număr se adaugă la cele 2,5 milioane de persoane care au fost strămutate în Ucraina, ceea ce reprezintă 60% din totalul copiilor ucraineni.
  • Casa Albă spune că are informaţii despre tensiunile dintre Vladimir Putin şi generalii săi, deoarece preşedintele rus se simte indus în eroare de aceştia
  • Pentagonul afirmă că Rusia a început să repoziţioneze aproximativ 20% din forţele dispuse în jurul capitalei Ucrainei, Kiev
  • Analiştii militari spun că Rusia şi-a reformulat obiectivele de război în Ucraina într-un mod care i-ar putea permite lui Putin să revendice mai uşor o victorie de imagine, în ciuda unei campanii deplorabile în care armata sa a suferit eşecuri umilitoare.
  • Ucraina susţine că Rusia a continuat să bombardeze aproape toate oraşele şi localităţile de pe linia frontului din estul regiunii Doneţk
  • Avioane de atac ruseşti care transportau arme nucleare ar fi intrat în spaţiul aerian suedez la începutul acestei luni, potrivit unui nou raport

Război în Ucraina, ziua 36: Situaţia la acestă oră

  • Casa Albă spune că are informaţii despre tensiunile dintre Vladimir Putin şi generalii săi, deoarece preşedintele rus se simte indus în eroare de aceştia
  • Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, este de acord cu această afirmaţie: „Faptul că el [Putin] s-ar putea să nu înţeleagă pe deplin măsura în care forţele sale eşuează în Ucraina, asta este puţin incomodant”
  • Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, susţine agenţia britanică de spionaj cibernetic, GCHQ
  • Preşedintele ucrainean Zelenski a pus la îndoială afirmaţiile Rusiei că detensionează situaşia, calificându-le drept precursor al unor „noi lovituri” în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.
  • Rubla rusească a revenit aproape de nivelul la care se afla când a început războiul din Ucraina, ridicând întrebări cu privire la eficienţa sancţiunilor fără precedent impuse de Occident.
  • Negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina vor reîncepe în format online vinerea aceasta, a declarat negociatorul ucrainean David Arakhamia

UPDATE Agenţia britanică de spionaj cibernetic: Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane

Trupele ruseşti şi-au doborât din greşeală propriile avioane şi au refuzat uneori să se supună ordinelor, potrivit agenţiei britanice de spionaj cibernetic, GCHQ.

Într-un discurs care va fi ţinut joi la Universitatea Naţională Australiană, Sir Jeremy Fleming va spune că este clar că Vladimir Putin a „judecat greşit” situaţia din Ucraina şi a „supraestimat” capacităţile armatei ruse.

Soldaţii ruşi şi-au doborât din greşeală propriile avioane în Ucraina. Putin este minţit în legătură cu dezastrul de pe front
„Am văzut soldaţi ruşi – lipsiţi de arme şi de moral – refuzând să execute ordinele, sabotându-şi propriul echipament şi chiar doborându-şi accidental propriul avion”, se arată în textul discursului ce a fost publicat pe site-ul GCHQ.

UPDATE Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune adevărul
Preşedintele rus Vladimir Putin a fost indus în eroare de consilieri care au fost prea speriaţi pentru a-i spune cât de prost merge războiul din Ucraina şi cât de dăunătoare au fost sancţiunile occidentale, au declarat miercuri oficiali de la Casa Albă şi europeni.

Invazia din 24 februarie a Rusiei întâmpinat o rezistenţa puternică a forţelor ucrainene.

„Avem informaţii că Putin s-a simţit indus în eroare de armata rusă, ceea ce a dus la o tensiune persistentă între Putin şi conducerea sa militară”, a declarat Kate Bedingfield, directorul de comunicare al Casei Albe, în timpul unei conferinţe de presă.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi cu privire la cât de prost se descurcă armata rusă şi la modul în care economia rusă este paralizată de sancţiuni, deoarece consilierilor săi de rang înalt le este prea frică să îi spună adevărul”, a spus ea.

Rusia a fost acuzată că şi-a intensificat bombardamentele asupra oraşului ucrainean Cernihiv, în ciuda afirmaţiilor Kremlinului că se retrage din respect pentru negocierile de pace în curs. Vladyslav Atroshenko, primarul oraşului Cernihiv, a declarat că ruşii au minţit şi că au continuat să lovească puternic oraşul său.

Mariupol: De asemenea, forţele ruseşti încearcă în continuare să cucerească oraşul port Mariupol, asediat în sudul ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk.

Armata ucraineană a avertizat că Rusia îşi regrupează forţele pentru a se concentra pe luptele din regiunile estice Doneţk şi Luhansk – cunoscute colectiv sub numele de Donbas – care sunt în mare parte în mâinile separatiştilor susţinuţi de Rusia. Guvernatorul ucrainean din Doneţk spune că au avut loc bombardamente ruseşti de-a lungul tuturor oraşelor şi localităţilor de pe linia frontului care separă cele două părţi. Au fost raportate bombardamente şi în regiunea Luhansk. Autorităţile de acolo spun că au avut loc 35 de atacuri de artilerie asupra oraşelor locale în 24 de ore.

Mai mult de 4 milioane de persoane au fugit din războiul „complet lipsit de sens” al Rusiei împotriva Ucrainei de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie, a declarat agenţia ONU pentru refugiaţi. Cifra depăşeşte estimările iniţiale ale ONU potrivit cărora războiul ar fi creat până la 4 milioane de refugiaţi. Mai mult de 90% sunt femei şi copii.

Rzăboiul pare că nu îi dăunează politic lui Putin în Rusia. Cota de popularitate a lui Putin a crescut în martie, în condiţiile în care războiul din Ucraina intră în a doua lună, potrivit unui sondaj independent. Potrivit Centrului Levada, aprobarea lui Putin în funcţie a crescut la 83% în martie, de la 71% în februarie. Ultima dată când Putin a atins cote de aprobare similare a fost în 2017.