Voluntarii încep să se retragă de la testele Johnson & Johnson pentru vaccinul anti-covid

Unii voluntari s-au retras din studiul clinic pentru un vaccin destinat Covid-19 al Johnson & Johnson din Spania, după temerile provocate de efectele secundare apărute la un participant în studiul clinic pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, a declarat marţi investigatorul şef al programului din Spania, transmite News.ro.

RomaniaTV.net
16 sept. 2020, 05:57
Voluntarii încep să se retragă de la testele Johnson & Johnson pentru vaccinul anti-covid

Testele clinice ale vaccinului experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, aflate într-o fază avansată, au fost suspendate săptămâna trecută şi reluate la începutul acesteia din cauza unei boli inexplicabile apărute la un participant la studiu, incident care a ridicat îndoieli în ceea ce priveşte o lansare timpurie.

Investigatorul, Alberto Borobia, a spus că există suficienţ voluntari de rezervă pentru ca studiul clinic să continue.

„Mulţi ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării, dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a spus Borobia.

Acesta nu a precizat numărul persoanelor care s-au retras din studiul clinic.

Divizia belgiană Janssen a Johnson & Johnson a început luni un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin destinat Covid-19, pe 190 de persoane, testele urmând să se încheie pe 22 septembrie.

Studii clinice au loc şi în Olanda şi Germania, numărul total al participanţilor din cele trei ţări fiind de 550.

Johnson & Johnson este una dintre cele nouă companii care s-au angajat săptămâna trecută să respecte standardele ştiinţifice în cursa de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus, pe fondul îngrijorărilor în creştere legate de respectarea standardelor de siguranţă şi de eficacitate, în graba de oprire a pandemiei.

Citeşte şi: Începe campania de vaccinare antigripală în România. Primele doze de vaccin, distribuite DSP-urilor. Cine are prioritate