Vom avea mii de cazuri de coronavirus zilnic spre sfârşitul lunii aprilie. Dr. Rafila: „O să fie mai mult de 10.000 de cazuri”

Numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus în România va creşte şi este posibil ca la sfârşitul lunii aprilie să avem peste o mie de cazuri de COVID-19 în fiecare zi, a declarat medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie. De asemenea, doctorul susţine că este nevoie de o procedură clară pentru a evita infectarea medicilor. 

RomaniaTV.net
25 mart. 2020, 13:20
Vom avea mii de cazuri de coronavirus zilnic spre sfârşitul lunii aprilie. Dr. Rafila: „O să fie mai mult de 10.000 de cazuri”

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârștiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Alexandru Rafila, conform Digi24.

Președintele Societății de Microbiologie avertizează că situaţia de la Suceava, unde peste 170 de pacienţi şi medici au fost infectaţi cu coronavirus, s-ar putea repeta şi în alte spitale.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura. Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Suceava, cel mai mare focar de coronavirus din România. Nelu Tătaru: „Peste 170 de medici şi pacienţi sunt infectaţi”

Medicul susţine că actuala situaţie din România este asemănătoare cu cea din Italia sau Franţa, unde personalul medical a fost infectat cu COVID-19.

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a explicat dr. Rafila.

BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 906 persoane infectate cu COVID-19 până miercuri, 25 martie. 18 pacienţi la ATI, 8 în stare gravă