Vor suna sirenele în caz de calamitate mâine, în România! Se va întâmpla chiar la ora 12:00!

Vineri se împlinesc 45 de ani de la cutremurul tragic din 1977. Cu ocazia acestei zile, Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Iași, a anunţat că la ora 12:00, se vor activa sirenele de calamitate.

03 mart. 2022, 23:22
Vor suna sirenele în caz de calamitate mâine, în România! Se va întâmpla chiar la ora 12:00!

Vor suna sirenele în caz de calamitate mâine, în România! Atunci va avea loc un exercițiu de simulare a unui cutremur și va o durată de 1 minut, iar toţi oamenii trebuie să respecte toate normele de protecție.

Vor suna sirenele în caz de calamitate mâine, în România! Se va întâmpla chiar la ora 12:00!

Scopul acțiunii este pregătirea populației pentru a ști cum să reacționeze corect în cazul producerii unui seism major. Potrivit BZI, persoanele trebuie să evite deplasările și să se adăpostească sub un corp de mobilier (bănci, catedră, birou, masă) în poziția ghemuit, după care vor fi evacuați din clădire la o distanță de siguranță.

Cutremurul din 1977 (Cutremurul din ’77) a fost un cutremur puternic care s-a produs la ora 21:22:22, în data de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde (55 conform altor surse), 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.

Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Sviștov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.

Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Unda de șoc s-a simțit aproape în toți Balcanii.

Deși cutremurul a fost foarte puternic (unda de șoc simțindu-se aproape în toți Balcanii), replicile sale au avut o magnitudine mică pe scara Richter. Astfel, cea mai puternică replică s-a produs pe data de 5 martie la ora 02:00, la adâncimea de 109 km. Această replică a avut magnitudinea 4,9 grade pe scara Richter, fiind urmată de alte replici cu magnitudini între 4,3 respectiv 4,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg. În nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului. Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren.

Citește și: Cutremur puternic vineri dimineaţă, mai multe locuinţe avariate şi oameni prinşi sub dărâmături VIDEO