Vortexul polar ajunge în România. Ger şi ninsori în următoarele zile. Prognoza meteo actualizată, anunţată de Elena Mateescu, directorul ANM

Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă o răcire accenutată a vremii în România în zilele următoare. Va fi ger în mai multe zone, iar la munte se anunţă ninsori viscolite.

11 dec. 2022, 22:11
Vortexul polar ajunge în România. Ger şi ninsori în următoarele zile. Prognoza meteo actualizată, anunţată de Elena Mateescu, directorul ANM

După temperaturile de primavară înregistrate duminică, de luni vremea se va schimba radical. Se anunţă ger. Se vor semnala precipitaţii sub formã de ninsoare la munte şi mixte în celelalte regiuni.

„Deja masa de aer rece este prezentă în zona ţării noastre. În partea de vest nord-vest a ţării maximele nu au depăşit 3 – 4 grade Celsius în timp ce în sud-est au fost diferenţe foarte mari, cu maxime de 20 – 21 de grade. Mâine (luni n.red.) răcirea se va resimţi şi va fi în extindere în zona de est a ţării. Doar local izolat în partea de sud-est vom mai înregistra valori de 14 grade Celsius, în capitală doar 7 – 9 grade Celsius”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu la România TV.

Citeşte şi: Prognoza meteo anunţă ger de crapă pietrele. Director ANM: „Diferențele de temperatură vor fi mai mari de 15 grade”

 

Ger de crapă pietrele înainte de Crăciun. Unde va ninge

„De marţi, răcirea va fi una semnificativă în toată ţara astfel încăt să considerăm o perioadă mai rece decât data din calendar, cu precipitaţii care treptat se transformă, mai ales în zona montană, în ninsori. La altitudini mai mari de 1.800 metri internsificările de vânt vor atinge viteze la rafală de peste 80 – 100 km/h să determine viscolirea şi spulberarea zăpezii”, a mai spus directorul ANM.

Citeşte şi: Vom avea zăpadă feerică de Crăciun? Ce spun statisticile şi ultimele hărţi ale meteorologilor

ANM spune că regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, în special în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali.

„Şi în zonele mai joase de relief de câmpie, în special în jumătatea vestică, precipitaţiile sub formă lichidă la acest moment, în următoarele zile au o probabilitate foarte mare de a se transforma în precipitaţii mixte”, a declarat directorul ANM Elena Mateescu la România TV.

După vremea geroasă, vremea se încălzeşte din nou înainte de Crăciun.