Vosganian: Încep negocierile pentru Oltchim, cu firme din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic

Negocierile pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) vor începe în această săptămână, cu companii din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic, a anunţat ministrului demisionar al Economiei, Varujan Vosganian.

RomaniaTV.net
08 oct. 2013, 12:13
Vosganian: Încep negocierile pentru Oltchim, cu firme din Israel, Turcia, România şi spaţiul ex-sovietic

Varujan Vosganian a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că speră ca negocierile pentru privatizarea Oltchim să înceapă la 10 octombrie şi a arătat, totodată, că în septembrie pierderile combinatului s-au apropiat de 0. „Pe luna august a avut pierderi de circa 700.000 de euro şi în septembrie a fost în echilibru„, a spus Vosganian, citat de România TV.

Vosganian şi-a anunţat luni demisia de la conducerea Ministerului Economiei, conducerea instituţiei urmând să fie asigurată, temporar, de vicepremierul Daniel Chiţoiu.

Citeşte şi Ponta: Vosganian şi-a dat demisia pentru a nu constitui o problemă de imagine pentru Guvern

Citeşte şi Daniel Chiţoiu, INTERIMAR la Economie. Antonescu: Vom decide, poate luni, pe cine punem în locul lui Vosganian

Potrivit agenţiei Mediafax, la începutul lunii septembrie Vosganian a anunţat că administratorii judiciari ai Oltchim urmau să definitiveze construirea unui vehicul de investiţii, un „Oltchim eliberat de povara datoriilor„, pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocieri.

Potrivit informaţiilor prezentate de Ministerul Economiei la finele lunii august-începutul lunii septembrie, de Oltchim s-au arătat interesaţi în ultima perioadă mai mulţi investitori, individual sau în consorţiu.

Astfel, SIF-urile vor să formeze un consorţiu pentru investiţii la Oltchim, a cărui activitate ar urma să fie integrată cu cea a Chimcomplex Borzeşti. Fondul de investiţii israelian Fortissimo Capital şi PCC SE, acţionar minoritar al Oltchim, au anunţat la rândul lor că vor forma un consorţiu pentru privatizarea combinatului chimic. Alt investitor interesat de Oltchim este producătorul de crom Yildirim din Turcia.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acţiunile Oltchim, şi a eşuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an.