Vosganian: Oferta de privatizare a Oltchim va fi publicată luni, aşteptăm investitori cu experienţă

Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară şi de confort, care să acopere cel puţin 25% din suma care trebuie angajată, şi să aibă experienţă în domeniul chimiei şi petrochimiei, a declarat Ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

RomaniaTV.net
30 mai 2013, 11:03
Vosganian: Oferta de privatizare a Oltchim va fi publicată luni, aşteptăm investitori cu experienţă

„Am decis termenul de negociere şi să realizăm o cerere de ofertă pentru a tatona aşteptările pieţei şi să ne ajute să realizăm o listă scurtă a posibililor investitori. Un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancare şi de confort şi să acopere cel putin 25% din suma care trebuie angajată. Să aibă experienţă în domeniul chimiei şi pertrochimiei şi o reţea globală în care să se integreze. Oferta va fi publicată pe site-ul ministerului”, a spus Vosganian într-o conferinţă.

Reprezentanţii administratorilor judiciari au precizat că în prezent opt companii sunt interesate de Oltchim.

Vosganian a arătat că obiectul în cazul Oltchim este ca în septembrie-noiembrie 2013 combinatul să fie sufiecient de credibil pentru a putea acoperi activitatea pe anul 2014 prin contracte ferme

„Un Oltchim lipsit de această capacitate ar fi mai puţin credibil decât dacă nu are asigurată piaţa pentru 2014”, a precizat ministrul Economiei.

Ministerul Economiei a anunțat la începutul linii mai că a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Autorităţile române s-au angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare.