Vouchere 2023. Marcel Boloş anunţă că mulţi români pot pierde banii pentru facturi de la un detaliu banal: „Se calculează locul de consum”

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, a explicat, care sunt categoriile de români care vor primi mai mulţi bani în anul 2023.

12 dec. 2022, 17:51
Vouchere 2023. Marcel Boloş anunţă că mulţi români pot pierde banii pentru facturi de la un detaliu banal: „Se calculează locul de consum”

Vouchere 2023. În privinţa pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, majorarea va fi de 12,5%, în timp ce indexarea pensiilor militare de stat cu o parte din rata inflaţiei va însemna o creştere de 5,1%. De asemenea, salariul minim brut va fi majorat la 3.000 de lei.

„Vor fi trei tranşe de ajutor temporar care se acordă în funcţie de veniturile pe care le realizează pensionarii. Pentru cei cu venituri sub 1.500 de lei, ajutorul va fi de 1.000 de lei în două tranşe. Pentru cei cu venituri între 1.501 şi 2.000 de lei, ajutorul va fi de 800 de lei, iar pentru cei cu venituri între 2.001 şi 3.000 de lei, ajutorul va fi de 600 de lei, care, de asemenea, se acordă în două tranşe”, a declarat ministrul.

Pachet „de ajutoare” oferit românilor de la 1 ianuarie 2023! Lista completă a măsurilor pregătite de Guvern

Tot pentru anul 2023, Guvernul are la dispoziţie un buget de patru miliarde de lei pentru plata facturilor la energie. „Acestea sunt fondurile pentru compensarea preţului la energie, el este de 1.400 de lei anual şi se acordă în două tranşe în lunile februarie şi septembrie 2023. Se acordă prin cardul de energie. Sun banii pe care îi avem din politica de coeziune 2014-2020, care sunt sub risc de comitere şi Comisia Europeană a acordat sprijin statelor membre pentru a acorda sprijin pentru populaţie şi familiile vulnerabile în vederea compensării preţului la energie, dar şi pentru mediul de afaceri prin acordarea de granturi pentru capital de lucru”, a precizat Marcel Boloş.

 

Cine sunt românii care vor primi în 2023 ajutor de la stat

„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atenţie, se calculează şi veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru că s-ar putea, împreună cu pensionarul, să mai aibă membri din familie care înregistrează venituri. Avem un singur loc de consum energetic. Se calculează venitul mediu pe loc de consum ceea ce înseamnă că plafonul de 2.000 de lei poate să influenţeze acordarea cardului de energie, dacă unul dintre membrii familiei, care locuieşte în aceeaşi casă, are venituri ce trec de această medie de 2.000 de lei”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Ministrul a explicat că la acest calcul nu se iau în considerare şi ajutorul acordat pensionarilor.

„Ajutoarele sunt venituri care nu se cumulează, sunt neimpozabile. Din acest punct de vedere, doar componenta de venituri a celor care mai locuiesc cu beneficiarul trebuie avută în vedere pentru că aici discutăm de locul de consum de energie care provine fie din energie electrică, gaze naturale, fie din încălzire în sistem centralizat. Noi pe acel loc de consum încercăm să compensăm parţial plăţile la facturile pentru energie”, a mai declarat Marcel Boloş.

Românii vor primi 1.400 lei pentru plata energiei și șase vouchere de câte 250 de lei

Guvernul a aprobat două acte normative prin care statul va acorda două vouchere de câte 700 de lei pentru plata energiei și alte șase vouchere sociale de câte 250 de lei pentru alimente.

Românii sunt în situația în care se confruntă cu o majorare cu aproximativ 43% a cheltuielilor lunare cu energia, fiind necesară intervenția rapidă prin acordarea unui sprijin temporar pentru sezonul de frig al anului 2022/2023 și sezonul de frig al anului 2023/2024, pentru aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile, pentru a compensa cu aproximativ 50% creșterea cheltuielilor lunare la cu energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. De asemenea, în condițiile în care se menține trendul de creştere a cheltuielilor cu energia, creşterea preţurilor la bunurile de consum și creşterea ratei inflaţiei cu efect direct asupra puterii de cumpărare, se impunea să continuăm să acordăm voucherele de 250 de lei și pentru anul 2023. Vor fi acordate șase noi tranșe, o dată la două luni, pentru alimente și mese calde. Este o măsură firească ce se impunea la nivelul Guvernului, pentru că trăim vremuri în care trebuie să acționăm pe două paliere, dincolo de măsurile strategice de dezvoltare a infrastructurii, nevoile imediate ale românilor sunt un aspect prioritar”, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș.

Șase vouchere de 250 lei pentru alimente și mese calde

Guvernul a aprobat astăzi acordarea a șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde, în cursul anului 2023 și majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

  • Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru persoanele declarate eligibile cu ocazia actualizării periodice a listelor cu beneficiari de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor fi eliberate noi suporturi electronice.

Vouchere sociale 2023. Schimbare radicală, creşte pragul de venit, câţi români vor mai primi pe card 250 de lei din două în două luni

Cardul de energie va fi alimentat de două ori cu câte 700 de lei

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

– 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;

– 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

  • Conform ordonanței, vor beneficia de măsură:

– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

– familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;

– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.