Vouchere alimente 2022. Anunţul pentru milioane de români făcut de Lidl pentru cei care au carduri sociale

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63/2022, aceste carduri se pot folosi doar pentru achiziționarea de produse alimentare.

18 aug. 2022, 08:33
Vouchere alimente 2022. Anunţul pentru milioane de români făcut de Lidl pentru cei care au carduri sociale

Vouchere alimente 2022. Până astăzi, Lidl nu accepta toate tichetele sociale ca metodă de plată, însă, începând de acum, toate cardurile vor fi acceptate.

„Începând cu data de 17 august 2022, toate tichetele sociale din Programul „Sprijin pentru România” emise de Edenred, Sodexo și UP România sunt acceptate ca metodă de plată în magazinele Lidl din întreaga țară.

Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 63/2022, aceste carduri se pot folosi doar pentru achiziționarea de produse alimentare. Produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer.

Vouchere sociale 2022. Kaufland acceptă de acum plata cu tichetele sociale de la toţi emitenţii

De la 1 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor pentru alimente oferite prin programul guvernamental Sprijin pentru România”, se arată într-un comunicat al Lidl.

Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți. ”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere alimente 2022. Ce trebuie să facă oamenii care nu au primit cardurile

Plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face, din luna august, şi în magazinele Kaufland din ţară.

Vouchere alimente 2022. Persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.

Citeşte şi: VOUCHERE SOCIALE 2022. Mii de carduri blocate după ce beneficiarii le-au vândut pe alcool

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere alimente 2022.  Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat miercuri, la Digi24, despre beneficiarii care au folosit cardurile sociale ale Guvernului pentru băuturi alcoolice şi ţigări, că ”amenzile ajung undeva în jurul a 6.500 de lei”, însă, dacă vor vedea că acest fenomen se generalizează, pot fi introduse şi sancţiuni mai dure.

Ministrul Marcel Boloş a afirmat despre cardurile blocate în cazul persoanelor care le-au folosit pentru a achiziţiona băutură şi ţigări că vor rămâne blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra.

”Nu se poate generaliza folosirea aceasta a cardurilor, doar pentru produse de tutun şi alcool, ne aşteptam să existe astfel de cazuri, motiv pentru care, în Ordonanţa care a fost aprobată, am şi introdus un capitol de sancţiuni, încât astfel de lucruri să le putem sancţiona”, a spus Boloş, precizând că aici depinde şi de disciplina beneficiarului de card social şi de cel care vinde astfel de produse.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a vorbit şi despre sancţiuni, arătând că amenzile pot fi date de către Poliţia Locală.

 

”Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională, se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus ministrul.

Marcel Boloş a mai afirmat că a fost recent la ţară şi era apreciat acest ajutor al Guvernului, în rândul cetăţenilor.

”Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a mai declarat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a ţinut să precizeze că măsura a fost gândită pentru un număr de 2,5 milioane de beneficiari. ”Introducerea sistemului de sancţiuni tocmai acest rol l-a avut, să descurajeze dar şi să disciplineze folosirea voucherelor”, a precizat Boloş.