Vouchere alimente 2023. Marcel Ciolacu anunţă că s-au alimentat cardurile cu 250 de lei. „Măsura va continua şi în 2024”

Pe lângă pensiile cuvenite din luna august 2023, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și cei care au venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.700 de lei au primit suma de 250 de lei, bani care pot fi cheltuiți pentru a cumpăra alimente sau mese calde

18 aug. 2023, 09:51
Vouchere alimente 2023. Marcel Ciolacu anunţă că s-au alimentat cardurile cu 250 de lei. „Măsura va continua şi în 2024”

Vouchere alimente 2023. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri, că toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele aferente tranşei pe luna august şi a precizat că este vorba de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului pentrun alimente.

“Tot astăzi avem o veste bună şi de la Ministerul Fondurilor Europene. Toate cardurile sociale au fost încărcate cu sumele pentru alimente aferente tranşei pe luna august. Vorbim de 2,4 milioane de români care au primit un sprijin de 250 de lei din partea statului”, a declarat Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.
Marcel Ciolacu, înainte de plecarea la Bruxelles: Premierul şi miniştrii din Guvern nu se ploconesc şi nici nu execută ordinele nimănui
El a precizat că aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor.  “În acest moment există o diferenţă de 90.000 de noi beneficiari eligibili şi imediat după ce vor fi emise cardurile pentru aceste persoane, ele vor fi alimentate cu banii necesari. Mai mult, din negocierile avute înainte de domnul ministru Boloş, în acest moment de domnul ministru Câciu, aceste programe vor continua şi în exerciţiul financiar viitor. Vor fi prinse şi din 2024 încolo”, a mai afirmat premierul.

Cum trebuie să procedeze cei care au îndoieli în privinţa eligibilităţii

 

Conform MIPE, persoanele care nu sunt sigure că se află pe lista beneficarilor eligibili trebuie să se adreseze Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, instituţia responsabilă pentru întocmirea listelor. Informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate pot fi solicitate Poştei Române.
Veste bună pentru 2 milioane de români cu pensii mici. Anunţul oficial făcut de ministrul de Finanțe
Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape: 1) producţia cardurilor de către unităţile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor şi inserarea CIP-ului), 2) împlicuirea şi distribuirea la nivel naţional de către Poşta Română şi 3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Cine primeşte voucherele sociale:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări adresate de către beneficiari

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în sunt probleme.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Pentru a putea afla soldul curent / suma disponibilă pe card şi pentru alte informaţii beneficiarii sunt rugaţi să apeleze Serviciul Clienţi al emitentului. Numerele de telefon oficiale sunt următoarele: Edenred: 021 301 33 03, Sodexo: 021 204 46 64, UP România: 0374 66 22 73.

Lista actualizată a magazinelor unde pot fi utilizate voucherele:

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile aici. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.