Vouchere pentru alimente până în 2027. Guvernul a modificat oficial plafonul. Primii bani din 2024, viraţi pe carduri în februarie

Guvernul a aprobat mecanismul de implementare pentru sprijinul material care va fi acordat perioada 2024-2027 pentru anumite categorii de persoane defavorizate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

31 ian. 2024, 13:54
Vouchere pentru alimente până în 2027. Guvernul a modificat oficial plafonul. Primii bani din 2024, viraţi pe carduri în februarie
Vouchere alimente 2024. Schimbări majore venite direct de la Guvern! Cine sunt românii care iau bani în plus

Vouchere alimente.  Crește numărul românilor care pot beneficia de tichete sociale pentru alimente şi mese calde.  „Guvernul a adoptat hotărârea pentru aprobarea mecanismului de implementare a măsurilor de acordare în perioada 2024-2027 a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate, din rândul pensionarilor sau a persoanelor cu dizabilităţi. Plafonul maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente şi mese calde a fost majorat la 2.000 de lei, faţă de 1.700 de lei, valabil anul trecut. Pentru anul în curs, tichetul are o valoare nominală de 250 de lei şi se acordă o dată la două luni, iar banii respectivi pot fi folosiţi exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi mese calde şi pot fi utilizaţi în termen de 12 luni de la data fiecărei alimentări”, a declarat Mihai Constantin, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că eligibile pentru acest tichet sunt şi familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere şi familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, pentru familiile şi persoanele singure cărora li s-au distribuit dreptul de ajutorul de incluziune în condiţiile Legii 196/2016, precum şi pentru persoanele fără adăpost.

Mihai Constantin a adăugat că o altă măsură de sprijin aprobată începând din 2024 este ca persoanele din categoriile menţionate să beneficieze şi de un sprijin material sub formă de pachet cu alimente, în cuantum de maximum 125 de lei, o dată la şase luni.

„Primele alimentări ale acestor tichete electronice pentru anul 2024 se vor face în următoarele săptămâni, la jumătatea lunii februarie, după ce, împreună cu autorităţile acreditate şi cu autorităţile locale, se va face un nou inventar al persoanelor beneficiare de acest program, având în vedere că plafonul, menţionez încă o dată, a fost ridicat pentru anul în curs la 2.000 de lei”, a mai afirmat Constantin.

Vouchere alimente 2024-2025. Valoarea cardurilor sociale se reduce la jumătate, a decis Guvernul. Cine sunt românii care pierd bani

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat, recent, la Alba Iulia, că prima tranşă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie, fiind necesară o actualizare a bazei de date în condiţiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă, transmite Agerpres. „În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie. De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri. Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Vouchere alimente 2024-2025. Sumele de pe card sunt valabile 12 luni de la încărcare. Iată ce categorii de români sunt incluși aici:

a) Pensionarii cu venituri nete lunare sub 1.500 lei; b) Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete sub 1.500 lei; c) Familiile cu cel puțin doi copii, cu venituri pe membru de familie sub 600 lei; d) Familiile monoparentale cu venituri pe membru sub 600 lei; e) Familiile beneficiare de ajutor social conform Legii nr. 416/2001; f) Persoanele fără adăpost.

Dacă deveniți eligibil în lunile următoare, Ministerul Muncii va actualiza lunar listele beneficiarilor. Condițiile de venit pentru categoriile a)-d) sunt verificate de ANAF.

Nu este permisă înstrăinarea cardului. Utilizarea necorespunzătoare a tichetelor sociale este sancționată legal. În situații excepționale, beneficiarul poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Sumele primite de beneficiarii voucherelor sociale de sănătate vor fi reduse la jumătate.

Sunt vești bune de la Guvern. Persoanele singure și familiile cu venituri reduse vor beneficia și în următorii patru ani de sprijin de la stat pentru cumpărarea de alimente, sub forma unor tichete sociale pe suport electronic.

Există însă și o veste proastă. Potrivit OUG 115/2023, apărută recent și care conține mai multe măsuri fiscal-bugetare, valoarea ajutorului rămâne la 250 de lei în 2024, însă se reduce la jumătate în următorii trei ani.

Una dintre măsurile conținute de ordonanța amintită vizează ajutorul pentru mâncare primit de persoanele cu venituri mici. Astfel, după cum scrie în document, în perioada 2024-2027 vor exista două măsuri de acordare a unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate:

  • tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde;
    pachete cu produse alimentare.

Mecanismul de implementare a măsurilor de sprijin adresate persoanelor defavorizate, regulile de acordare, modalitatea și frecvența măsurilor de sprijin, precum și instituțiile responsabile vor trebui aprobate prin hotărâre a Guvernului până pe 14 ianuarie 2024.

În acest an, tichetele sociale pentru mâncare au o valoare nominală de câte 250 de lei și se acordă o dată la două luni pensionarilor și altor persoane cu venituri mici.

Trebuie să depun vreo cerere pentru a primi cardul?
Nu. Dacă vă numărați printre persoanele eligibile, așa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajații Poștei Române, fără să fie nevoie să demarați dumneavoastră vreo procedură în acest sens. În cazul în care îndepliniți criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranșa I nu veți intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresați celui mai apropiat oficiu poștal, de unde veți primi îndrumări.

Categoria de persoane care primește vouchere de 5.000 de euro pentru a se putea angaja. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de sprijinul financiar

Unde găsesc instrucțiuni despre folosirea cardului?
Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre  operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Cum pot plăti cu cardul?
Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.

Pot retrage numerar de pe carduri?
Nu puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

Cât timp sunt valabile sumele?
Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Cine beneficiază?
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Ce fac dacă, deși inițial nu mă număram printre persoanele eligibile, devin în următoarele luni?
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va actualiza lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program vor fi eliberate noi suporturi electronice.

De asemenea, verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii incluși în categoriile a)-d), se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Pot să înstrăinez cardul pe care îl primesc?
Nu. Sunt interzise și se sancționează conform legii:

a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;

b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;

c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;

d) comercializarea tichetelor sociale;

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.