Vouchere consistente pentru anveloparea şi eficentizarea energetică a caselor. Cine beneficiază de cei 126.500 de lei și cine are prioritate

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat cine are prioritate la voucherele pentru anveloparea caselor. Se dau 50.000 de lei pentru panouri şi baterii de stocare a energiei şi 76.500 lei pentru anveloparea gospodăriilor.
Filip Stan
04 feb. 2024, 08:40
Vouchere consistente pentru anveloparea şi eficentizarea energetică a caselor. Cine beneficiază de cei 126.500 de lei și cine are prioritate

Ministrul Adrin Câciu a făcut precizări despre modalitatea de acordare a acestor vouchere pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și, de asemenea, cum vor fi prioritizate. „Am stabilit ca 1,2 miliarde de euro să meargă către cei care sunt în sărăcie energetică. În prima fază vor fi persoanele vulnerabile.

Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură”, a spus ministrul.

Care va fi valoarea și cum se vor acorda aceste vouchere

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest vouchere de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a detaliat Adrian Câciu.

În afară de această investiție, va mai exista și „Casa eficientă energetic”. „Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei, pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei (a gospodăriei – n.r.) într-o categorie energetică superioară.

Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei”, a mai spus ministrul.

Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat
Prioritizarea nu se va face în ordinea depunerii cererilor. „Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat ministrul Câciu.

Pentru a beneficia de voucher, doritorii să depună o cerere la primărie au la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor. Prin acest program se estimează că vor fi anvelopate 60.000 de case.

Vouchere pentru izolația termică a caselor. Adrian Câciu: „Nu va fi primul venit, primul servit”

Demnitarul a anunţat cum se vor acorda voucherele energetice din PNRR pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și cine va avea prioritate la primirea lor.

În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic.

Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură”, a spus ministrul, joi seară, la Antena 3.

Zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi pentru baterii de stocare, dar şi pentru creşterea eficienţei energetice a caselor.

Valoarea voucherelor pentru panouri fotovoltaice și anveloparea caselor

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie”, a explicat Adrian Câciu.

 

Condiții la primirea vouchrelor pentru anveloparea caselor

Cetățeanul trebuie doar să depună o cerere la primărie au la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor, a mai precizat Adrian Câciu. Prin acest program vor fi anvelopate 60.000 de case, potrivit estimărilor actuale.

„Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate”, a explicat ministrul Adrian Câciu.

Vouchere 2024. Ce se plătește din voucherul de 72.500 de lei

Investiția va consta în modernizarea energetică a locuinței prin lucrări care contribuie la îmbunătățirea performanței energetice. Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
  • lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
  • izolarea termică a acoperișului/planșeului,
  • montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1

Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

Când se va derula programul

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca termen trimestrul al patrulea al acestui an. Derularea apelurilor de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor are ca termen trimestrul 3 al anului viitorm iar investiția trebuie finalizată până la finalul anului 2026.

Ce ajutoare nu se mai dau în 2024. Aproape 2 milioane de români vor fi afectaţi de tăierea acestor vouchere

Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice va avea două axe:

  • Axa I – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică/ instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil de populație (Alocare 267.000.000 euro – 50% din alocarea investiției);
  • Axa II – Programul Național – Casa Eficientă Energetic: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice (Alocare 267.000.000- 50% din alocarea investiției).

Trebuie menționat că deși există o axă special destinată persoanelor vulnerabile nu înseamnă că persoanele vulnerabile nu pot depune proiecte și în cadrul axei II, dar pentru respectarea principiului de dublă finanțare un beneficiar nu va putea fi finanțat decât din una dintre cele 2 axe.

În acest sens, valoarea voucherului pentru ambele axe ale investiției este stabilită la 70,000 RON pentru partea de renovări asupra clădirii, alături de un voucher pentru toate evaluările tehnice necesare pe parcursul proiectului, cu un cuantum de 2.500 RON pentru ambele axe. Opțional, beneficiarii Axei I pot opta pentru un voucher pentru un sistem fotovoltaic în valoare de 25.000 RON.

Axa I se diferențiază față de programele existente prin posibilitatea ca proprietarii aflați în situația de vulnerabilitate, pe lângă partea de renovare, pot opta pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de minim 3kW net, cu condiția ca imobilul să fie deja renovat sau după finalizarea lucrărilor de izolare a anvelopei, printr-un voucher suplimentar în valoare de 25.000 RON, similar celui acordat prin Investiția 4 din prezenta Componenta.

În cazul Axei I, prin sistemul de voucher (cupon) beneficiarii, persoane fizice vulnerabile, au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor. Aceștia pot opta să achiziționeze a) atât renovare a cladirii, cât și instalare de panouri fotovoltaice (PV), b) doar renovare sau c) exclusiv panouri fotovoltaice, în cazul în care proprietarii au deja renovată proprietatea. Mecanismul vizează accesarea voucherului pentru a asigura rapiditatea implementării investiției.

Axa II se adresează publicului general, cu referire la clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice.

Aceștia au posibilitatea de a opta pentru un sistem de vouchere care constă în decontarea lucrărilor de renovare, precum și a evaluării tehnice (i.e auditul energetic al cădirii) însumând 72.500 RON ( 70.000 RON + 2.500 RON). De remarcat că Axa II va fi demarată după începerea Axei I.

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Planta care atrage norocul la bani și prosperitatea. Unde e bine să așezi în casă arborele banilor ca să te bucuri de energie pozitivă și fertilitate
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Aerul condiționat îți goleşte buzunarele. Cât te costă lunar un aparat
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Tragedie în Timiș! Un bărbat de 55 de ani a murit electrocutat, în timp ce încerca să repare liniile de electricitate: „Nu era un începător”
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți