Vouchere de peste 120.000 de lei pentru românii care stau la casă. Cum să iei GRATIS cele mai mari tichete valorice de la stat în 2024

Ministrul Proiectelor Europene anunţă un nou program pentru instalarea de panouri fotovoltaice, derulat cu fonduri prin PNRR. Care sunt condiţiile şi ce valoare au voucherele, care vin la pachet cu altele la fel de valoroase.

16 feb. 2024, 20:44
Vouchere de peste 120.000 de lei pentru românii care stau la casă. Cum să iei GRATIS cele mai mari tichete valorice de la stat în 2024

Vouchere uriașe pentru eficientizarea energetică a locuinței. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, anunţă că zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi pentru baterii de stocare, dar şi pentru creşterea eficienţei energetice a caselor.

Doar anumiți români ar putea beneficia însă de bani gratis de la stat. Anveloparea şi eficientizarea energetică a caselor de locuit din România vor fi recompensate cu vouchere de peste 120.000 de lei. Statul român va acorda aceste sume gratuit pentru cei care locuiesc la casă. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a afirmat că vor exista condiții pentru acordarea acestor sume.

Sumele anunțate de către Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor acoperi costurile pentru panouri și baterii destinate stocării energiei. Sumele oferite pentru acestea vor fi de 50.000 de lei. Pentru anveloparea caselor, românii vor putea primi până la 76.500 de lei.

Adrian Câciu a venit recent cu informații suplimentare privind valoarea voucherelor și a modul de acordare a acestora. Românii care vor beneficia de aceste vouchere vor avea parte de suma de 10.000 de euro din partea statului.

Vouchere-mamut din 2024. Cine sunt românii care pot încasa 72.500 de lei de la stat

„Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați. Acest voucher de 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de încă un voucher de – 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total – n.r.), 10.000 de euro pentru o gospodărie” a spus ministrul.

Programul prevede anveloparea a aproximativ 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean. Oficialul a informat, de asemenea, persoanele care au prioritate la primirea acestora.

„În prima fază vor fi persoanele vulnerabile. Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic” a explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Aceste investiții merg mână în mână, deci nu se acordă (finanțare – n.r.) doar pentru panouri sau doar pentru baterii (de stocare a energiei produse de panouri – n.r.). Se acordă pentru persoanele care trebuie să-și asigure suficiența energetică. Atenție, nu este un program pentru prosumatori. Cei care vor beneficia de aceste vouchere vor avea îndeajunsă energie pentru consum, nu pentru a fi producători de energie”, a mai arătat ministrul la Digi24.

Măsurile au în vedere partea din exterior a locuințelor. Investițiile au rolul de a moderniza energetic casa și de a contribui la performanța energetică. Astfel, în locuințele beneficiarilor, peretele exterior și fațada vor fi izolate termic. De asemenea, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv a ferestrelor și ușilor, face parte din inițiativă. În plus, banii vor contribui la izolarea termică a acoperișului sau a planșeului. În cazul proprietarilor vulnerabili, această inițiativă va aduce instalarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică. Care ar urma să aibă o capacitate de 3kW net.

Vouchere consistente pentru anveloparea şi eficentizarea energetică a caselor. Cine beneficiază de cei 126.500 de lei și cine are prioritate

Sistemul de vouchere pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale unifamiliale deținute de  persoanele fizice va cuprinde două axe. Axa I prevede Programul Național „Casa Eficientă Energetic”. Care va avea în vedere renovarea energetică și instalare panouri fotovoltaice pe clădiri rezidențiale unifamiliale. Aparținând persoanelor din segmentul vulnerabil  al populație. Alocarea bugetară fiind de 267.000.000 euro. Axa II aduce în prin plan renovarea energetică a clădirilor rezidențiale unifamiliale aparținând persoanelor fizice. Bugetul fiind același ca în cazul persoanelor vulnerabile.

Vouchere pentru renovarea locuinţei din 2024

Alegerea beneficiarilor de vouchere nu se va face în ordinea depunerii solicitărilor. Ministrul Fondurilor Europene a anunțat ordinea de acordare de vouchere. „Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică – există această definiție și în legea energie, și în directivele europene – și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate” a spus Adrian Câciu.

Măsurile vizează doar partea exterioară a clădirilor:

  • izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei;
    lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși;
    izolarea termică a acoperișului/planșeului,
    montarea unui sistem fotovoltaic de generare de energie electrică cu o capacitate de 3kW net (doar în cazul proprietarilor vulnerabili, aceștia sunt înscriși în axa 1
    Renovarea energetică va cuprinde obligatoriu lucrări care vor asigura o reducere minimă a consumului de energie de 30%, și a emisiilor de CO2.

Opt din zece români (80%) apreciază valoarea unei locuinţe prin valoarea costurilor de întreţinere, în timp ce eficienţa energetică reprezintă un atribut principal al casei ideale pentru 67% dintre cetăţeni, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marţi.

Potrivit datelor centralizate de Reveal Marketing Research, 84% dintre respondenţi consideră că materialele de zidărie utilizate la construcţia locuinţei favorizează menţinerea confortului termic în perioada sezonului rece sau cald, iar peste jumătate (56%) dintre specialiştii în construcţii motivează că aleg să utilizeze BCA în lucrările lor datorită proprietăţilor sale izolante ridicate.

În ceea ce priveşte costurile utilităţilor, nivelul de îngrijorare rămâne extrem de ridicat şi anul acesta pentru 67% dintre români în cazul preţului energiei electrice, respectiv pentru 64% de costurile cu gazul natural.

La nivel general, 39% din totalul celor chestionaţi declară, raportându-se la iarna trecută, că sunt foarte mulţumiţi de valoarea medie a facturii lunare pentru încălzire, cu opt procente mai mult faţă de evaluarea realizată anul trecut.

Cei mai mulţi dintre români consideră că izolaţia pereţilor (87%), geamurile şi acoperişul (87%) şi materialele de zidărie utilizate la construcţie (84%) sunt elementele care favorizează menţinerea căldurii în locuinţă.

De asemenea, şase din zece români sunt de părere că, în mare şi în foarte mare măsură, BCA-ul este un material de zidărie eficient energetic, într-o măsură semnificativ mai mare cei care au construit în ultimii doi ani o casă sau care sunt în proces de construcţie a unei case (69%) şi cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani (66%).

Conform specialiştilor, materialele de termoizolare sunt cele care favorizează în cea mai mare măsură menţinerea căldurii iarna şi a răcorii vara (88%), în timp ce materialele de zidărie utilizate la construcţie înregistrează un scor de 78%. Mai mult decât atât, 56% dintre aceştia declară că una dintre principalele motivaţii datorită căreia preferă să construiască cu BCA este buna eficienţă energetică a materialului, pondere ce înregistrează o creştere semnificativă faţă de anul trecut (49%).