Vouchere de vacanţă 2023. Veste proastă pentru milioane de bugetari de la Ministerul Finanţelor

Valoarea tichetelor de vacanță nu a crescut în 2023. În schimb, sunt prevăzute amenzi colosale pentru românii care își vând voucherele.

15 ian. 2023, 19:11
Vouchere de vacanţă 2023. Veste proastă pentru milioane de bugetari de la Ministerul Finanţelor
Vouchere de vacanţă 2023

Vouchere de vacanţă 2023. Valoarea tichetelor de vacanță pentru 2023 a fost anunțată de Ministerul Finanțelor. Potrivit documentului, angajații din instituțiile de stat vor primi aceste tichete de vacanță.  Astfel, valoarea acestor vouchere de vacanță este de 1.450 de lei, fiind neschimbată față de anii trecuți. Potrivit legii, „instituţiile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis joi, 12 ianuarie, Ministerul Finanțelor.Vouchere de vacanţă de 3000 de lei în 2023. Cine sunt angajaţii care au negociat concedii pe banii statului

Aceste vouchere de vacanță sunt valabile un an de la data emiterii și, potrivit legii, fiecare voucher trebuie să aibă înscris emitentul şi datele sale de identificare, valoarea nominală a tichetului de vacantă, angajatorul şi datele sale de identificare, numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă, spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate, interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă. De asemenea, pentru a fi valabil, tichetul mai trebuie să aibă înscrisă perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă. Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă.

Sancțiuni de până la 10.000 de lei

Mai trebuie menționat că tichetele nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Comercializarea lor este sancționată cu amenzi de până la 10.000 de lei. „(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7).  (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se mai arată în document.

Vouchere vacanță 2023: se pot folosi pentru taberele şcolare

Anul trecut, profesorii și angajații din învățământul de stat au primit vouchere de vacanță de 1.450 de lei. Impozitarea cu 145 de lei s-a făcut în luna acordării. Instituţiile publice acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat. ca şi în anii trecuţi, acestea pot fi folosite şi pentru taberele şcolare.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, când acordă voucherele de vacanţă, Decizia se ia de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz, potrivit edupedu.ro.

Vouchere sociale 2023. Schimbare radicală, creşte pragul de venit, câţi români vor mai primi pe card 250 de lei din două în două luni

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate. Adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere de vacanţă vor fi plătie.

Voucherele de vacanță au o perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic

Pentru cei care în cursul anului 2022 au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță. Voucherele, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, se acordă acolo unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile şi nu pot fi vândute. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă, iar amenda pentru comercializarea lor este de 26.600 de lei.

Orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichete emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei. Beneficiarii care nu doresc să primească vouchere de vacanță depun o solicitare scrisă la unitatea/instituția angajatoare.