Vouchere energie 2023. Greşeala majoră care a adus facturi uriaşe pentru români. Avertismentul specialiştilor

Vouchere pentru facturile la energie. Dumitru Chisăliță spune că "dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, România va mai trece prin astfel de situații critice"

24 feb. 2023, 13:22
Vouchere energie 2023. Greşeala majoră care a adus facturi uriaşe pentru români. Avertismentul specialiştilor

Vouchere energie 2023. Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, a fost întrebat, în cadrul emisiunii „Totul despre bani“, de la DC News, despre măsura de oferire a unor vouchere pentru facturile la energie pentru cetățenii vulnerabili.

Plată online facturi cu cardul de energie. Click aici pentru cei doi paşi simpli
„Legea pentru vulnerabili, aprobată în 2021, venea cu astfel de idei. Atunci, oamenii au dat înapoi din mai multe considerente, dar cred că, dacă acest program ar fi fost introdus încă din 2021, până la momentul de față s-ar fi eliminat diversele erori existente și ar fi creat o corectă și mai bună trecere peste ceea ce a însemnat criza gazelor și criza energiei electrice de la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

Vouchere 2023: 500 de euro bonus, aceste plăţi vor veni în martie 2023

Cred că este modelul care ar trebui să fie urmat, dar el trebuie să fie însoțit de mai multe direcții. Una este legată de eficiență energetică și economică foarte ridicată, pentru că, în România, una dintre marile probleme nu e reprezentată de preț, ci de pierderile pe care le înregistrăm. Dacă la nivelul unei case există posibilitatea să reduci la jumătate costurile prin diverse metode de creștere a eficienței, asta înseamnă că exista posibilitatea să plătești același cost cu cel din 2021 fără să fi venit cu nicio măsură de tip subvenție, respectiv plafonare.

Dacă s-ar fi aplicat acest mecanism, care trebuia aplicat înainte de criză, ar fi creat premisele favorabile atât pentru a trece ușor criza din 2022, cât și perioadele viitoare. Cred că, dacă această criză nu ne aduce mintea cea de pe urmă, cu siguranță România va mai trece prin astfel de situații critice, iar modul prin care vor trece consumatorii va fi unul mai dramatic decât ce s-a întâmplat în 2022“, a spus, la DC News, Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

 

Vouchere energie 2023. Totul despre ajutorul de 700 lei, primit de două ori pe an

Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.

– Începând cu data de 1.02.2023, în baza OUG 166 / 2022 – privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de două ori pe an. Plățile se fac la poștaș sau la subunitățile Poștei Române.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Cum se acordă ajutorul?

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial), în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Cu cardul de energie se pot plăti servicii sau produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare. butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează?

„Voucherele de energie se pot utiliza pentru plata facturilor curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei”, ne-a informat Gabriela Iova, directorul executiv al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Bihor. Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalități: direct la poștaș; la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal pe raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural; online, prin intermediul aplicației informatice pusă la dispoziție de Poșta Română.

Beneficiarii primesc dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata.

  • Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți pentru un loc de consum pe durata programului de sprijin.
  • Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei, statutul consumatorului vulnerabil de energie.
  • Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cine beneficiază de acest ajutor?

Conform prevederilor legale, sunt considerati eligibili următorii beneficiari de beneficii sociale din baza de date a AJPIS Bihor: persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, indiferent de vârstă, cu un venit lunar sub 2.000 lei; familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, indiferent de vârstă și venituri; familiile sau persoanele singure beneficiare de ajutor social indiferent de vârstă și de venituri.

„În cazul persoanelor beneficiare de pensie pentru limită de vârstă sunt eligibili pensionarii care au peste 60 de ani inclusiv, cu un venit sub 2.000 lei inclusiv, iar în cazul persionarilor de invaliditate sunt eligibile persoanele cu venituri sub 2.000 lei inclusiv, indiferent de vârstă”.

Distribuirea cardurilor se face de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire în perioada 1-28 februarie 2023.

În situația în care parcursul anului intervin schimbări cu privire la condițiile de eligibilitate, există o a doua etapă de emitere a acestor carduri în perioada 1-30 septembrie.