Vouchere facturi 2023. Ce trebuie să facă cei care au devenit eligibili, dar nu au primit cardul sau nu i-a găsit poştaşul acasă

Din bugetul de 4 miliarde de lei alocaţi acestui program, vor fi sprijinite 4 milioane de persoane din medii vulnerabile din România pentru plata utilităţilor.

02 feb. 2023, 06:45
Vouchere facturi 2023. Ce trebuie să facă cei care au devenit eligibili, dar nu au primit cardul sau nu i-a găsit poştaşul acasă
Care români vor primi 1.400 de lei pentru compensarea facturilor la energie

Vouchere facturi 2023. Ministerul Proiectelor Europene anunţă că miercuri, în prima zi de distribuire a cardurilor de energie, poştaşii au ajuns în 362.000 de locuinţe şi că până la finalul lunii februarie, toţi beneficiarii eligibili vor primi acasă cardul de energie, în timp ce plăţile se vor putea face începând cu 20 februarie. Prima tranşă de 700 de lei va putea fi utilizată până la 30 iunie 2023. Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar. Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.

Ministrul Marcel Boloş şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan, au făcut miercuri o vizită de lucru la Oficiul Poştal Buftea, cu ocazia startului procesului de distribuţie a cardurilor de energie finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman şi prin Programul Operaţional Regional.

EXCLUSIV Vouchere 2023. Marcel Boloş a făcut anunţul în direct, veste bună pentru milioane de români

În cursul zilei, peste 360.000 de beneficiari din 7 judeţe ale ţării vor intra în posesia cardurilor livrate de către Poşta Română, au anunţat ei. Din bugetul de 4 miliarde de lei alocaţi acestui program, vor fi sprijinite 4 milioane de persoane din medii vulnerabile din România.

„Dăm oficial startul etapei de distribuire a ajutoarelor pentru plata facturilor la energie de care vor beneficia 4 milioane de români. Cu sprijinul Poştei Române, în cursul zilei de astăzi peste 360.000 de beneficiari din 7 judeţe vor primi acasă cardurile pentru energie. Procesul va continua în perioada următoare, astfel încât până la data de 20 februarie, când vom avea posibilitatea de a plăti din aceşti bani ajutorul de încălzire, cât mai mulţi beneficiari să fi intrat deja în posesia cardurilor. Reamintesc că, în paralel cu procesul de distribuţie, se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere şi continuă procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 de beneficiari pentru care sunt necesare clarificări înainte de decizia de emitere a cardurilor. Fac apel către toţi beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri, odată incluşi în listele de beneficiari. Mulţumesc din nou Poştei Române pentru sprijinul esenţial pe care ni-l acordă pentru a putea implementa acest program, cel mai mare de acest gen realizat până acum de Guvern”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

”Procesul se va derula în continuare, astfel încât până la data la care vom avea posibilitatea de a plăti din aceşti bani ajutorul de încălzire, respectiv până la data de 20 februarie, beneficiarii noştri să primească această carduri de energie. Fac apel către toţi cei care sunt beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm şi să aibă încredere că primesc aceste carduri, aşa cum sunt identificaţi în listele de beneficiari”, a spus Boloş, care a mers în vizită de lucru la Oficiul Poştal Buftea, cu ocazia startului distribuirii cardurilor de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile în sprijin pentru plata facturilor.

”Toată lumea va primi aceste carduri, toată lumea le va putea utiliza conform angajamentelor pe care le-am avut faţă de beneficiari”, a spus el.

Vouchere facturi 2023. Ministrul Investiţiilor a mai arătat că este vorba de 4 milioane de beneficiari, dar ”sunt tot în această perioadă se prelucrează informaţiile din declaraţiile pe proprie răspundere, procesul de interogare a bazelor de date pentru cei 550.000 care se află în situaţia pe care am mai precizat-o, cu lipsa nomenclatorului stradal, fie nu s-a operat în cartea de identitate, iar în unor acelor clarificări se va lua decizia de emitere a cardurilor pe parcursul acestor zile. ”Este oun process care se derulează în paralel cu distribuţia cardurilor”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Marcel Ciolacu anunţă o remaniere amplă în Guvern: „Eu nu mă încalţ cu fesul!”
Ministrul a mai spus că cei care primesc confirmare de primire trebuie să fie atenţi pentru a intra în posesia cardului iar dacă sunt situaţii în care cardul nu a ajuns la beneficiar şi beneficiarii ştiu că sunt în situaţia de a primi acest card, atunci trebuie să sune la call center, 0319966 pentru a clarifica situaţia şi li se vor da informaţii pentru a urma toate procedurile legale în vederea intrării în posesia cardului de energie.

”Reamintesc că acest card de energie dă dreptul beneficiarului ajutorului de sprijin de a utiliza banii pe care îi are, încărcat, şi fără acest document nu se pot face plăţi din ajutorul de încălzire”, a mai spus el. Ministrul Investiţiilor a ţinut să precizeze că nu există posibilitatea de a se produce fraude, pentru că este inserat un cod de bare care, dacă nu este valid şi identifică o altă persoană decât beneficiarul, plata nu are loc.

Vouchere facturi 2023. 500.000 de carduri livrate în primele două zile ale lunii februarie

Cele 7 judeţe în care se vor distribui cele 362.000 de carduri  în cursul zilei de mie4rcuri sunt Alba (37.000),  Argeş (53.000), Ilfov (29.000); Bucureşti (106.000); Bacău (52.000); Teleorman (27.000); Bihor (58.000).

Mâine, 2 februarie, vor fi livrate alte 132.000 de carduri în judeţele Brăila (34.000); Covasna (21.000); Giurgiu (21.000); Vâlcea (27.000) şi Botoşani (29.000). Cardul de energie se livrează de către Poşta Română la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Ajutorul pentru plata facturilor se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Prin intermediul acestor vouchere se vor putea achita facturile pentru electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

Beneficiarii vor putea utiliza ajutorul pentru plata facturilor la energie prin următoarele modalităţi:

  • direct la poştaş;
  • la orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal pe raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;
  • online, prin intermediul aplicaţiei informatice pe care Poşta Română o va pune la dispoziţie.

Plăţile se vor putea face după următorul calendar:

  • Pentru tranşa I – valoare de 700 lei în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;
  • Pentru tranşa II – valoare de 700 lei în perioada septembrie 2023 – 31.12.2023.

Potenţialii beneficiari vor fi înştiinţaţi dacă s-au descoperit situaţii care îi fac neeligibili. În acest caz, ei pot suna la 0319966, numărul de call center-ul pentru care Poşta a mobilizat peste 50 de angajaţi, unde vor primi informaţii suplimentare şi vor fi îndrumaţi, dacă situaţia poate fi corectată.

Documentele necesare plăţii facturilor la energie prin intermediul cardului vor putea fi transmise şi electronic, printr-o aplicaţie pusă la dispoziţie de Compania Naţională Poşta Română.

Sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului pentru că la momentul distribuirii nu se aflau la domiciliu. Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar. Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program se eliberează noi suporturi electronice.

Așadar, dacă ați devenit eligibil pe parcursul programului, veți fi adăugați în aceste liste. Pentru a vă asigura că nu sunteți omis, vă puteți adresa Casei Teritoriale de Pensii – respectiv Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – din județul de reședință.

Verificarea condițiilor de venit pentru beneficiari se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Mecanismul de distribuire a cardurilor prevede trei etape:

1) producția cardurilor de către unitățile emitente (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului),

2) împlicuirea și distribuirea la nivel național de către Poșta Română și

3) încărcarea valorică a cardurilor pe măsură ce acestea intră în posesia beneficiarilor.

Categoriile eligibile sunt următoarele:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.