Marcel Ciolacu anunţă o remaniere amplă în Guvern: „Eu nu mă încalţ cu fesul!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că odată cu rotativa premierilor, din luna mai, se va face și o remaniere guvernamentală. Mai mulți miniștrii vor fi schimbați pentru că nu țin ritmul.

01 feb. 2023, 13:37
Marcel Ciolacu anunţă o remaniere amplă în Guvern: „Eu nu mă încalţ cu fesul!”

Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat dacă PSD vrea rescrierea protocolului cu PNL, că este un document asumat şi ar fi nimic de rescris la el. De asemenea, chestionat dacă sunt ministere la care social-democraţii nu doresc să renunţe sau dacă există o linie roşie pe care partidul nu o va trece, Ciolacu a replicat: „Am o singură linie roşie se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL”.

”Vedem cum așezăm lucrurile în funcție de priorități, ce dacă scrie în protocol 25 mai. Rotația va avea loc când stabilește coaliția, când este oportun (…) Se va face această rotație. Dacă este oportun mai devreme o facem mai devreme, dacă este oportun mai târziu, atunci o vom face mai târziu.

Va fi în discuție și o remaniere. Oameni care nu țin acest ritm, oameni care nu rezistă. Totul va pleca de la protocol, iar politica înseamnă negociere. Nu facem trageri de ministere din căciulă. Nu mă încalț cu festul!”, a spus Marcel Ciolacu.

PSD îl apără pe secretarul de stat sancţionat de ministrul impus de Iohannis în Guvern: „Ne dorim o dezbatere reală”

Avem un protocol asumat. Ce să rescriem? Am ieşit un pic dintr-o zonă pe care eu o consider dăunătoare. Suntem nişte oameni politici, avem pretenţii să fim oameni de stat şi, din această perspectivă, dorim să avem discuţii în coaliţie, nu de poziţionări sau de ambiţii. Noi vorbim aici de Guvernul României. Nu vorbim de Guvernul unei coaliţii, unei alianţe. Am văzut ce s-a întâmplat când a fost o construcţie a unui Guvern de dreapta care confunda Guvernul de coaliţie cu Guvernul României. Cred că cu toţii, atât eu, domnul Nicolae Ciucă şi colegii noştri din PSD şi PNL şi din UDMR ne dorim un Guvern eficient. Atunci e normal să avem nişte discuţii punctuale şi despre o evaluare a unor miniştri şi performanţele unor miniştri, unde lucrurile au mers în direcţia corectă şi aşteptată şi unde lucrurile nu au funcţionat”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat luni la Sinaia, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD, dacă partidul doreşte rescrierea protocolului de colaborare cu PNL.

„Am avut de recuperat un handicap de aproape 2 ani în care, vă dau un exemplu la Ministerul Fondurilor Europene era totul blocat şi încet-încet am recuperat acest decalaj. În această zonă am încercat de fiecare dată şi am văzut că şi domnul premier să ducem discuţia. Nu că rupem un protocol, nu că PSD nu cedează nu ştiu ce ministere. Sunt ferm convins că şi eu şi colegii mei şi domnul premier Nicolae Ciucă şi colegii domniei sale ne dorim un Guvern bun al României, nu un Guvern PSD-PNL-UDMR”, a completat liderul social-democraţilor.

Conflict făţiş între liberali şi social-democraţi pe legile Educaţiei. Ministrul PNL Ligia Deca i-a retras atribuţiile secretarului de stat PSD care a criticat proiectul noii legi

Întrebat dacă PSD o linie roşie de care nu trece, ministere la care nu vrea să renunţe, Ciolacu a răspuns: „Am o singură linie roşie se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL”.

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a declarat luni, după şedinţa conducerii PNL, despre dorinţa social-democraţilor de renegocia protocolul de guvernare, că în continuare liberalii se vor asigura că prevederile protocolului sunt respectate şi că are loc rocada premierilor, iar componenta de a renegocia ministere şi de a analiza orice alte posibilităţi de schimbare în interiorul coaliţiei nu au discutat-o, nu au agreat-o şi îşi menţin elementele pe care le-au aprobat când au format coaliţia.

„Să intrăm în aceste discuţii şi în aceste dezbateri care consumă timp, cu patru luni înainte ca rocada efectiv să se producă, din punctul meu de vedere, este nefolositor, a mai precizat Ciucă.

Liderul PNL a adăugat că grupul de lucru care va fi constituit pentru asigurarea tranziţiei şi revederii programului de guvernare va face şi analiza activităţii desfăşurate de către miniştrii liberali.

Marcel Ciolacu, atac la omul lui Klaus Iohannis: Credeam că este uitat fenomenul!

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, i-a retras atribuțiile secretarului de stat al PSD pe Educație, Florian Lixandru. Ciolacu i-a cerut Ligiei Deca să vină și să explice de ce a luat această decizie.

”Dacă doamna ministru a făcut acest lucru să explice, credeam că e uitat fenomenul”, a spus Marcel Ciolacu. Secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru (PSD), a criticat proiectele pentru Legile Educației, iar ministrul Educației, Ligia Deca (PNL), a decis să îi retragă delegarea de atribuții.

”Ceea ce ne dorim cu toţii este o dezbatere reală! Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile….”, a scris pe Facebook miercuri Lixandru.

„Începând cu data prezentului ordin se abrogă Ordinul nr 6.46/04.10.2022 privind delegarea unor atribuţii domnului secretar de stat Ionel Florian Lixandru”, prevede ordinul de ministru din 1 februarie.