Vouchere noi pentru români. Se dau 4000 de lei GRATIS de la stat, dar lista beneficiarilor e scurtă

Autoritățile anunță un nou val de ajutoare. Familiile sărace din România vor primi vouchere în valoare de 4.000 de lei pentru renovarea casei sau înlocuirea aparatelor electrocasnice.

29 apr. 2023, 11:24
Vouchere noi pentru români. Se dau 4000 de lei GRATIS de la stat, dar lista beneficiarilor e scurtă

Vouchere 2023. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat recent că sunt în pregătire noi vouchere de care ar putea beneficia 220.000 de români. Liberalul a precizat că familiile care au peste cinci copii, persoanele care nu pot munci sau cele vârstnice care trăiesc fără niciun sprijin vor primi ajutorul financiar.

Marcel Boloș spune că voucherul ar putea fi folosit pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice precum frigiderul, aragazul sau maşina de spălat. „Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuinţelor, de 4.000 lei/voucher. Şi avem şi voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esenţiale, precum aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Şi acestea vor fi în valoare tot de 4000 de lei.

Noi vouchere pentru români. Cine sunt cei peste 200.000 de beneficiari ai celor 4.000 de lei de la stat. Ministrul Marcel Boloş: „Este o premieră pentru țara noastră”
Dar aici aş vrea să subliniez că cele 220.000 de familii care vor fi beneficiare ale acestor vouchere nu vor avea un standard predefinit şi atunci încercăm prin anchetele sociale şi prin faptul că în fiecare centru comunicat care va funcţiona pe lângă autorităţile locale, să finanţăm cheltuielile de personal pentru asistentul social, medical şi cel educaţional.  Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Marcel Boloș anunță ajutoare pentru persoane vârstnice
Ministrul liberal a anunțat că va exista şi un pachet de ajutoare pentru persoanele vârstnice, care ar cuprinde servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale sau de catering. „Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunţăm acum, în premieră, şi cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuinţă socială în care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuinţe. De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering dacă nu au din ce trăi şi nu realizează veniturile corespunzătoare.

Aceştia vor beneficia şi de aceste beneficii de masă caldă. Acestea vor fi suportate de către cantinele sociale ale primăriilor sau pur şi simplu servicii de catering simple pe care noi le suportăm, inclusiv dăm pentru primării, echipamentele de transport, maşinile de transport, care sunt adaptate pentru astfel de servicii. Este o premieră pentru ţara noastră acest tip de servicii pentru persoanele vârstnice şi încercăm prin aceasta să oferim un pachet de servicii sociale integrat. Nu am stabilit deocamdată cuantumul care va fi pentru fiecare beneficiar în parte, însă este important de reţinut că avem un buget de 150 de milioane de euro şi încercăm din aceşti bani, aceste tipuri de servicii să fie ţintite pe nevoia persoanei vârstnice, astfel încât la domiciliu să poată avea asigurate toate aceste servicii pentru o înlocuire adecvată şi o integrare socială adecvată” a mai precizat Boloş.

Autoritățile anunță încă un val de ajutoare. Vouchere pentru sărmani și românii cu dizabilități
Autoritățile anunță un nou val de ajutoare. Familiile sărace din România vor primi vouchere în valoare de 4.000 de lei pentru renovarea casei sau înlocuirea aparatelor electrocasnice.

Banii vor fi acordați din toamnă, iar responsabilii au alocat pentru asta 700 de milioane de euro, din fonduri europene. Sprijin tot sub forma unor tichete electronice ar urma să primească și persoanele cu dizabilități sau mamele de nou-născuți.

Voucherele vor fi acordate familiilor cu venituri modeste, care au cel puțin trei copii, dar și bătrânilor care trăiesc singuri și au nevoie de ajutor. În total, oficialii vorbesc de aproximativ 200.000 de persoane.

Citește și

Vouchere alimente 2023: Ce soluții au beneficiarii care nu au primit cardul social
Schema de ajutor constă în două tipuri de vouchere de câte 4.000 de lei fiecare. Banii vor putea fi folosiți pentru repararea locuinței sau pentru schimbarea  electrocasnicelor vechi – frigider, mașină de spălat și aragaz.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: ”Spre exemplu, o familie cu mulți copii este lipsită de echipamentele electrocasnice pentru asigurarea traiului sau locuiește în condiții destul de vitrege din punct de vedere al casei de locuit – sunt necesare reparații la acoperiș sau reparații la fațadă – sau reparații interioare minore, – din ancheta socială rezultă tipul de nevoi”.

Măsura ar urma să fie aplicată din toamnă, iar voucherele vor fi acordate în urma unor anchete sociale făcute de autoritățile locale.

La nivelul fiecărei comunități vor fi înființate centre comunitare formate dintr-un asistent social, unul medical și unul educațional. Banii nu vor ajunge direct la oameni, fondurile vor fi puse la dispoziție prin intermediul acestor centre.

În următoarea perioadă și părinții de nou-născuți vor primi un sprijin financiar, tot din fonduri europene. Aproximativ 10.000 de mame fără venituri, minore sau victime ale violenței domestice vor beneficia de 2.000 de lei, sub forma unor tichete electronice.

Salariu minim de 3800 de lei. Avertismentul economiştilor: „Iobăgia economică pe stil nou riscă să dinamiteze economia”
Banii vor fi folositi pentru trusori, în primele trei luni de la nașterea copiilor. Pentru această măsură autoritățile vor aloca aproximativ 6 milioane de euro.

Tot din toamnă, autoritățile au promis ajutoare și pentru cei cu dizabilități. Aceștia vor beneficia de tichete de 4 și 5.000 de euro pentru a-și cumpăra echipamente: de exemplu, scaune cu rotile sau ochelari de vedere cu diferite funcții.

În primă fază sunt vizați aproape 3.400 de oameni. Măsura are un impact de 100 de milioane de euro. Christian Năsulea, economist: ”Oamenii sărăci care au nevoie de ajutor nu au nevoie de ajutor o singură dată ca să își schimbe mașina de spălat, ar trebuie gândite niște programe care să ajute la îmbunătățirea nivelului de trai, or programele de genul ăsta – soluția pe care să o avem în vedere, ține de reducerea costurilor pentru toată populația. Trebuie să avem programe care să oprească această creștere a prețurilor, programe să fie mai ieftine lucrurile de care oamenii au nevoie”.

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Când și în ce condiții ar putea fi acordate
Banii pentru tichete urmează să fie acordați prin noul exercițiu financiar 2021- 2027. România are deja restanțe în atragerea fondurilor europene. Din actualul exercițiu financiar, 2014- 2020, prin politica de coeziune, am reușit să atragem doar 80 la sută din banii alocați.