Vouchere sociale 2022. Amenzi uriaşe pentru românii care fac asta

Românii care primesc vouchere sociale riscă amenzi uriaşe în cazul în care acestea nu sunt folosite în mod corespunzător. De asemenea, sunt sancţionate şi firmele care vând pe vouchere alte produse decât cele alimentare sau încearcă să dea bani oamenilor în schimbul tichetelor.

12 aug. 2022, 18:46
Vouchere sociale 2022. Amenzi uriaşe pentru românii care fac asta

Vouchere sociale 2022. Românii care fac parte din categoriile defavorizate primesc 250 de lei la două luni de la stat. Cu aceşti bani îşi pot cumpăra doar alimente. Cei care încearcă să cumpere şi alte produse cu aceste vouchere riscă să fie amendaţi.

Vouchere sociale 2022. Amenzi uriaşe pentru românii care nu folosesc în mod corespunzător tichetele sociale

Citeşte şi Vouchere alimente 2022: Ce carduri pot fi folosite la Kaufland și Lidl

„Voucherele pentru alimente vor putea fi utilizate în magazine/ unități de alimentație afiliate de emitentul cardului și trebuie utilizate numai pentru achiziționarea de produse alimentare, de primă necesitate și pentru preparate culinare/ mese calde.

Utilizarea tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde pentru achiziționarea altor produse decât alimente și mese calde constituie contravenție și se sancționează cu amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei), dacă faptele nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracțiuni.

Cardurile pentru tichete sociale pentru produse alimentare și mese calde vor fi emise de emitenți autorizați de Ministerul Finanțelor (Edenred, Sodexo sau UP România) și vor livrate beneficiarilor, de Compania Națională Poșta Româna S.A., în perioada 20 iunie 2022 – 31 ianuarie 2023.

Tichetele sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde sunt bilete de valoare care vor putea fi folosite exclusiv pentru achiziția de produse alimentare de bază și de mese calde.

Pentru facilitarea utilizării, tichetele sociale sunt prezentate, pe suport electronic, sub forma de carduri care încorporează cea mai nouă tehnologie de plată și securitate sporită”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), potrivit Antena 3.

Cei care încearcă să schimbe tichetele pentru alimente cu bani riscă amenzi cuprinse între 7.650 și 10.200 de lei.  Amendate vor fi şi firmele care acceptă să schimbe tichetele cu bani. Şi în cazul acestora, amenzile sunt cuprinse tot între 7.650 și 10.200 de lei.

De asemenea, magazinele sau cantinele riscă amenzi cuprinse între 10.200 și 17.850 de lei (4-7 puncte-amendă) pentru acceptarea tichetelor de la alte persoane decât destinatarul final.

Sancţionate vor fi şi unitățile emitente ale tichetelor pentru nealimentarea cardurilor o dată la două luni, cu suma de 250 de lei, și pentru neînscrierea pe suportul electronic a datelor de identificare a beneficiarului, a perioadei de valabilitate și a interdicției de a fi utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise. În cazul acestora, amenzile sunt cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei.

Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului. Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți. Mai exact, odată ce au intrat pe card, voucherele sociale de 250 lei sunt valabile timp de 12 luni. Banii trebuie cheltuiţi de beneficiari în acest interval, în caz contrar banii neutilizaţi se vor întoarce la stat.

Citeşte şi Românii pot PIERDE voucherele de 250 de lei. Cum pot fi eliminaţi pensionarii din program