VOUCHERE SOCIALE de 250 de lei. Fără acest DOCUMENT nu se obţine ajutorul de la Guvern. De unde se ia şi cum se completează

Începând din luna iunie 2022, românii care fac parte din categoriile vulnerabile vor primi tichete sociale. O parte dintre beneficiari trebuie să completeze o cerere și o declarație pe propria răspundere.

30 mai 2022, 13:38

VOUCHERE SOCIALE de 250 de lei. A apărut modelul oficial al documentelor necesare solicitării noilor tichete sociale. Cine trebuie să le completeze Modelul documentelor pe care trebuie să le folosească reprezentanții familiilor cu copii ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei în scopul primirii noilor tichete sociale pentru mâncare, respectiv modelul cererii și al declarației pe proprie răspundere, au fost oficializate joi, astfel că cei interesați se pot adresa primăriilor pentru a solicita ajutorul financiar. Ajutorul de la stat se va acorda începând de luna viitoare, persoanele sau familiile cu venituri reduse urmând să primească, la fiecare două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei, destinate cumpărării de alimente.

EXCLUSIV. Şeful Casei de Pensii, anunţuri importante despre vouchere, majorarea pensiilor şi recalculările din acest an

Așa cum a fost stabilit recent prin OUG 63/2022, pensionarii, persoanele cu dizabilități sau familiile cu venituri reduse vor primi automat, adică fără să facă ceva pentru asta, începând de luna viitoare, un ajutor financiar de la stat pentru cumpărarea de alimente. Ajutoarele se vor acorda până la sfârșitul acestui an.

VOUCHERE SOCIALE de 250 de lei. Totuși, ca excepție de la această regulă, familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea solicita acordarea tichetelor sociale prin depunerea, la primăria de care aparțin, a unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere.

Acum, prin Ordinul nr. 846/2022, apărut joi, Ministerul Muncii stabilește modelul celor două acte necesare solicitării ajutorului, respectiv al cererii și al declarației pe propria răspundere ce trebuie depuse la primărie. Modelul celor două documente poate fi descărcat de finalul articolului.

Prin documentele amintite sunt transmise autorităților o serie de date personale, precum numele, prenumele, CNP-ul și adresa solicitantului, dar și informații legate de componența familiei.

Potrivit OUG 63/2022, persoanele aflate în risc de sărăcie extremă, din cauza creșterii prețurilor din ultima perioadă, vor primi, o dată la două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei.

Acestea se vor putea folosi pentru cumpărarea de alimente de bază sau asigurarea de mese calde. Pe lângă familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea beneficia de aceste tichete sociale persoanele vulnerabile, respectiv pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri de până la 1.500 de lei, familiile cu venituri de până la 600 de lei pe membru de familie, cele ce primesc ajutor social și persoanele fără adăpost.

Citeşte şi EXCLUSIV Ministrul Muncii, anunţul care vizează milioane de pensionari români. Cine primeşte 920 de lei de la stat

De principiu, beneficiarii vor primi tichetele sociale la domiciliu, prin serviciile de poștă. Cele pentru persoanele fără adăpost vor fi trimise la primării, care se vor ocupa de distribuirea lor.

VOUCHERE SOCIALE de 250 de lei. După cum stabilește OUG 63/2022, apărută marți, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022, persoanele aflate în risc de sărăcie extremă, din cauza creșterii prețurilor din ultima perioadă, vor primi, o dată la două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei.

Vor putea beneficia de aceste tichete sociale persoanele vulnerabile, respectiv:

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
  • persoanele fără adăpost.

De principiu, beneficiarii vor fi identificați de autorități, respectiv în cazul pensionarilor, de către Casa Națională de Pensii Publice/ casele de pensii sectoriale, în timp ce, în cazul celorlaltor categorii, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Ca excepție, familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei pot solicita acordarea acestor tichete sociale, prin depunerea unei cereri (modelul urmează să apară odată cu normele) și a unei declarații pe propria răspundere la primăria de domiciliu. În aceste cazuri, primăria este cea care face listele beneficiarilor.