Voucherele de vacanţă se impozitează cu 20% în 2024. Cât pierd bugetarii

Voucherele de vacanță se impozitează cu 20%. Spre deosebire de anul trecut, profesorii și angajații din învățământ sunt pe minus cu 25 de lei.
Filip Stan
17 mai 2024, 17:15
Voucherele de vacanţă se impozitează cu 20% în 2024. Cât pierd bugetarii

În 2024, voucherele de vacanţă se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”. Cu toate că anul acesta valoarea voucherelor de vacanță a crescut a crescut la 1.600 de lei, spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.

Vouchere de vacanţă 2024. Primii bugetari care îşi fac concediul cu 1.600 de lei gratis de la stat

„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate – n.red). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri.

În 2023, valoarea voucherelor de vacanță era de 1.450 de lei. Suma de 1.450 de lei a fost impozabilă în luna în care beneficiul a fost acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care au primit aceste vouchere au plătit 145 de lei impozit. Cu alte cuvinte, dacă din suma de 1.450 s-a scăzut 145 de lei, profesorii au rămas cu 1.305 lei.

Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024.

În 2024, conform prevederilor legale, chiar dacă suma pentru vouchere a crescut până la 1.600 de lei, se aplică impozitul pe venit de 10% și încă 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. 20% din 1.600 de lei înseamnă 320 de lei. Dacă scădem 320 din 1.600 de lei, atunci diferența este de 1.280 de lei. Spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.

Conform Legii 296/2023, din ianuarie 2024 s-a introdus contribuția de asigurări sociale de sănătate și la voucherele de vacanță:

La articolul 157, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142, cu excepţia sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii.”

Vouchere sociale pentru mai mulţi români. Când intră banii pe carduri, anunţ făcut de Adrian Câciu

Ordinul ministrului Educației nr. 4.440 din 15 mai 2024 modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

Sumele reprezentând voucherele de vacanţă sunt supuse impozitării

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

Clarificări privind impozitarea și contribuțiile sociale pentru voucherele de vacanţă

Regulamentul valabil până în anul 2026 aduce clarificări esențiale legate de impozitarea și contribuțiile sociale aplicabile voucherelor de vacanță. „Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului,” se precizează în document.

Mai mult, în situația în care contravaloarea voucherului de vacanță este restituită, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurările sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii, oferind astfel o claritate și o corectitudine în gestionarea acestor beneficii.

Majorarea valorii voucherelor de vacanță pentru personalul din învățământ este o măsură binevenită, menită să sprijine angajații acestui sector în contextul actual. Prin aceste modificări, autoritățile speră să ofere un suport suplimentar celor cu salarii nete de până la 8.000 lei, îmbunătățind astfel condițiile de muncă și motivarea personalului din educație.

Spynews
Cine este Gya, artista care cântă ”Afrika” și ”Baklava”. Ce legătură are cu Theo Rose
Bzi.ro
Bogdan de la Ploiești sare în apărarea lui Babasha! „Este un băiat de nota 1.000, foarte educat!“
Fanatik.ro
Cântăreț român, în stare critică după un accident de muncă. Adriana Bahmuțeanu a făcut dezvăluirea: “Sunt în stare de șoc”
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României. A fost un etalon
Playtech.ro
Anna Lesko, apariție INCENDIARĂ. A făcut senzație pe plajă. A lăsat la vedere TOT
DailyBusiness
Algocalminul, retras de pe piață! Medicii atrag atenția că poate duce la probleme grave de sănătate
Adevarul
Cariera controversată a președintelui Autorității Electorale Permanente: PSD a fost firul roșu
Spynews
Ei sunt primii concurenți care participă la Splash! Vedete la apă! Cel mai curajos show al verii va avea premiera pe 29 iunie, de la ora 20.00, la Antena 1
Spynews
Descoperire terifiantă. O mamă a fost găsită moartă în casă, iar fiicele sale se aflau într-o pădure. Una dintre ele nu mai era în viață: ”Nu vrei să vezi asta”
Evz.ro
România se scufundă economic. Fiecare cetățean are o datorie înfricoșătoare
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Irinel Columbeanu și Irinuca, interviul anului pentru WOWbiz.ro. Detalii emoționante din culisele revederii de la aeroport
Cancan.ro
Kate Middleton, detaliu dureros la ziua Regelui Charles. Ce s-a întâmplat când a coborât din trăsura regală
Playsport.ro
WOW, PREA fierbinte! Fusta Corinel Caragea, mult prea scurtă?! Cum a apărut printre suporteri înainte de România - Ucraina
kanald.ro
Doliu în lumea cinematografiei! Celebra actriță franceză Anouk Aimée s-a stins din viață la vârsta de 92 de ani
Capital.ro
S-a schimbat legea în România. Decizia istorică venită astăzi, 18 iunie. Are aceeași putere
StirileBZI
Ce se întâmplă cu polițele RCA până la 30 septembrie 2024! Toți șoferii români trebuie să știe!
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Au murit într-o secundă!" Au apărut imaginile de pe camerele de supraveghere cu accidentul în care au pierit Mihaela și Paul
substantial.ro
USR Propune Recuperarea Beneficiilor Obținute Din Diplome False
MediaFlux
Data la care vine adeverința de recalculare a pensiei! Milioane de seniori vor beneficia de majorări, dar nu toți
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?