Voucherele sociale, distribuite de la 1 iunie: Ce se întâmplă cu familiile cu doi copii în întreţinere, cine va beneficia de tichetele de 250 de lei

Peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

31 mai 2022, 14:21
Voucherele sociale, distribuite de la 1 iunie: Ce se întâmplă cu familiile cu doi copii în întreţinere, cine va beneficia de tichetele de 250 de lei

Voucherele sociale devin palpabile de miercuri, chiar dacă este zi de sărbătoare legală.  În cursul zilei de luni, 30 mai, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că peste 2,5 milioane de vouchere sociale vor fi emise și distribuite de la 1 iunie. Este vorba de tichete cu valoare nominală de 250 de lei care vor fi oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” persoanelor cu risc de sărăcie.

Noi creşteri de salarii pentru bugetari, votate de Parlament. Românii care vor beneficia de majorări de până la 50%

Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc voucherele sociale pentru achiziția de produse alimentare în valoare de 3,1 miliarde de lei.

MIPE anunță că acestea sunt finanțate atât din bugetul de stat, cât și din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).

Vouchere de vacanţă 2022. Anunţul aşteptat de toţi bugetarii şi industria HoReCa
„Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea și evident producția unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea și validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii și ANAF, distribuția la nivel național și încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate și de mobilizare la nivelul Guvernului. Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanțare din surse multiple și alte inovații în finanțarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin” a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cum arată cardul pe care îl vor primi românii care vor încasa vouchere sociale de 250 lei

Vor beneficia de voucherele sociale:

-pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

-persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

-familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

-familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

-familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

-persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Potrivit MIPE, mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea valorică a cardurilor.

Voucherele sociale vor fi acordate în patru tranșe, reprezentanții MIPE având în vedere ca la jumătatea lunii iulie, după evaluarea implementării primei etape, să adapteze calendarul următoarelor tranșe pentru ca beneficiarii să poată utiliza cât mai urgent voucherele pentru achiziționarea alimentelor și meselor calde.

În a doua parte a anului, așa cum s-a stabilit în această lună, persoanele și familiile cu venituri reduse vor putea primi tichete sociale pe suport electronic pentru cumpărarea de alimente de bază și asigurarea meselor calde. Potrivit unui comunicat de luni al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), procesul de emitere, distribuire și încărcare a cardurilor pentru noile tichete sociale va începe mâine.

Domeniul în care poţi primi salariu de 14.000 de lei, fără facultate. Ce trebuie să faci pentru a fi plătit cât un IT-ist
Articolul continuă mai jos

Discuții practice LIVE Acces gratuit pentru abonații premium

„Începând cu 1 iunie, MIPE începe procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental «Sprijin pentru România»”, apare, concret, în comunicatul de luni al ministerului.

Mecanismul de distribuire prevede trei etape:

  • emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului);
  • distribuirea prin intermediul serviciilor de poștă;
  • încărcarea valorică a cardurilor.

Măsura, una dintre cele stabilite prin pachetul de măsuri sociale și economice Sprijin pentru România, apărut recent, este destinată persoanelor aflate în risc de sărăcie extremă, pe fondul creșterii prețurilor din ultima perioadă.

Tichetele sociale pentru alimente de bază și mese calde au valoarea de 250 de lei și se vor acorda o dată la două luni.

Potrivit MIPE, peste 2,5 milioane de persoane vor putea beneficia de tichete pentru achiziția de produse alimentare. Mai exact, astfel de tichete vor primi persoanele vulnerabile, și anume:

  • pensionarii și persoanele, indiferent dacă sunt copii sau adulți, cu handicap (grav, accentuat sau mediu) cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
  • familiile cu cel puțin doi copii în întreținere care au, pe membru de familie, venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile monoparentale care au venituri nete mai mici sau egale cu 600 de lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001;
  • persoanele fără adăpost.

Totuși, chiar dacă îndeplinesc condiția unui venit mic, anumite persoane nu vor putea primi noile tichete sociale. Este vorba, mai exact, despre persoanele care nu au domiciliul în țară sau cele aflate în închisoare, printre altele.

În esență, beneficiarii vor fi identificați de autorități, adică nu e nevoie de niciun demers pentru a le primi, iar tichetele sociale se vor primi la domiciliu, prin serviciile de poștă. Cele pentru persoanele fără adăpost vor fi trimise la primării, care se vor ocupa de distribuirea lor.

Ca excepție de la această regulă, familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea solicita acordarea tichetelor sociale prin depunerea, la primăria de care aparțin, a unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere