Vrei să începi o afacere? Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru autorizarea unei firme debutante

Ca o măsură anterioară demarării oricărei activități economice, antreprenorul trebuie să solicite și să obțină o serie de avize și autorizații specifice din partea autorităților statului. Numărul acestora, dar și complexitatea documentației solicitate de către autorități în vederea autorizării activității depind într-un grad foarte mare de domeniul de activitate vizat de către antreprenor.

21 feb. 2018, 12:27
Vrei să începi o afacere? Ce trebuie să faci, pas cu pas, pentru autorizarea unei firme debutante

În unele cazuri, activitatea poate demara în baza unei simple declarații pe proprie răspundere, în timp ce alte activități economice necesită un număr mare de avize și autorizații, iar resursele umane și financiare necesare sunt consistente.

Citeşte şi Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor, o nouă voce în mediul de afaceri românesc

Cronologic, pașii pe care antreprenorul va trebui să îi parcurgă în vederea autorizării activității propuse spre desfășurare sunt următorii:

1. Înregistrarea societății comerciale

Primul pas în vederea demarării unei activități economice îl va constitui înregistrarea societății comerciale (presupunând de aici în continuarea articolului că vom analiza cazul unei investiții efectuate de către o societate comercială) la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

În momentul depunerii documentelor necesare la Biroul unic din cadrul ONRC, antreprenorului îi este solicitată și o declarație – tip, pe proprie răspundere. Acest document constituie practic autorizația de funcționare din punct de vedere sanitar, sanitar-veterinar, protecția mediului și protecției muncii.

Citeşte şi Anda Adam, datorii de peste 200.000 de euro. Averea cântăreţei a fost pusă sub sechestru

2. Autorizarea realizării unor construcții

Atunci când este cazul realizării unor construcții noi sau extinderii, demolării unor clădiri sau corpuri de clădire existente, legislația impune antreprenorului solicitarea și obținerea unor autorizații speciale:

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.