Vrei să RENUNŢI LA FUMAT? Vezi cum te poate ajuta telefonul să scapi de acest viciu

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă metodă care îi ajută pe fumători să renunţe la viciu, cu ajutorul telefonului mobil.
Romania TV
24 nov. 2012, 12:06
Vrei să RENUNŢI LA FUMAT? Vezi cum te poate ajuta telefonul să scapi de acest viciu

Programele de sănătate publică transmise pe telefonul mobil prin intermediul SMS-urilor s-au dovedit a fi eficiente în cazurile în care persoanele care vor să renunţe la fumat intră în sevraj.

Încurajările şi sfaturile prin SMS reprezintă un ajutor util pentru persoanele care încearcă să pună capăt dependenţei lor de tutun. Potrivit unei reviste publicate de organizaţia non-profit Cochrane, fumătorii care au beneficiat de acest gen de „coaching” („consiliere”) au într-adevăr mai multe şanse să fie în continuare abstinenţi (din acest punct de vedere, n.r.) la şase luni după ce au renunţat la fumat, informează lefigaro.fr.

Oamenii de ştiinţă au analizat rezultatele furnizate de cinci studii realizate pe 9.000 de „candidaţi” la sevraj, de toate vârstele, înscrişi în programul de renunţare la fumat, implementat cu ajutorul telefoanelor mobile. Mai multe mesaje audio şi scrise le-au fost expediate în fiecare zi. Într-unul dintre studii, participanţii primeau şi mici fişiere video, care prezentau diverse metode ce pot fi utilizate pentru a renunţa la fumat.

Cercetătorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă au remarcat un beneficiu de până la două ori mai mare cu aceste metode, în comparaţie cu grupul-ţintă, chiar dacă rezultatele au diferit de la un studiu la altul. „Telefonul mobil face de acum parte din viaţa cotidiană, mai ales din cea a tinerilor adulţi. Este un mijloc de livrare a unor mesaje de sănătate publică, care s-a dovedit eficient şi, fără niciun dubiu, mai puţin costisitor decât liniile telefonice de asistenţă”, au adăugat autorii acestei analize.

Oamenii de ştiinţă au lansat un apel prin care au solicitat realizarea unor noi studii care să măsoare eficienţa aplicaţiilor de pe telefoanele inteligente care înregistrează un avânt spectaculos în perioada actuală. Unele dintre ele sunt puse la punct de laboratoare farmaceutice. O astfel de aplicaţie încearcă de exemplu să îi motiveze pe foştii fumători, prezentându-le în timp real efectele benefice pe care renunţarea la fumat le are asupra sănătăţii lor. După ce a furnizat o serie de informaţii despre obiceiurile sale zilnice în ceea ce priveşte fumatul, abonatul primeşte mesaje în fiecare zi care îi indică estimări în privinţa creşterii speranţei de viaţă, a ameliorării riscului de infarct şi a capacităţilor sale respiratorii, dar şi economiile financiare realizate.

O altă aplicaţie reproduce mecanismele unui joc de recompensare, în speranţa de a-l stimula pe „abstinent” să îşi respecte promisiunea făcută lui însuşi, oferindu-i puncte pentru fiecare ţigară pe care nu a fumat-o. În opinia lui Christophe Leroux, purtătorul de cuvânt al Ligii contra cancerului, „aceste programe informatice pot fi interesante, dar ele au un impact doar asupra fumătorilor deja angajaţi în demersul de renunţare la fumat, care sunt «recidivişti» ai sevrajului”.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'