Vreme deosebit de rece şi precipitaţii, în mare parte a ţării PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Norii continuă să acopere cerul şi temporar mai lasă precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În Banat, în Crişana şi în Transilvania vor fi precipitaţii mixte, iar în celelalte regiuni ninge, aşa că izolat vor fi condiţii de formare a poleiului.

RomaniaTV.net
26 mart. 2013, 17:21
Vreme deosebit de rece şi precipitaţii, în mare parte a ţării PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Vântul mai suflă energic doar pe litoral, în restul ţării nu mai trece de moderat. Amiaza vine cu maxime ce caracterizeaza tot o vreme deosebit de rece, adică între -4 grade în nordul Moldovei şi 7 grade în Transilvania.

Şi în Capitală, în locul unei zile plăcute de primăvară, trebuie să ne mulţumim cu o vreme de iarnă. Norii acoperă cerul, temporar mai ninge slab, dar vântul e mult mai potolit decât în zilele trecute. La amiază e deosebit de rece, vorbim despre maxime doar în jur de 0 grade.

În centru, regimul termic la amiază caracterizează tot o vreme rece, maximele se opresc la -1 grad la Miercurea Ciuc, 3 garde în Braşov, 5 la Sibiu şi 7 la Târgu Mureş. Cerul e încărcat de nori şi temporar cad precipitaţii mixte aşa că izolat sunt condiţii de formare a poleiului.

Vreme închisă şi în nord-vest, cu nori mulţi fără şanse din partea soarelui şi temporar ninsoare în Maramureş şi precipitaţii mixte în nordul Crişanei. maximele nu sunt mai mari de 2,4 grade. În vest, unde maximele ajung la 4 grade la arad şi 5 grade la Timişoara şi la Reşita, cad precipitaţii mixte, ploaie şi lapoviţă, iar vântul nu mai trece de moderat.

În Oltenia e încă o zi de iarnă, cu ninsori şi maxime foarte scăzute pentru finalul luniii martie, mai potrivite parcă pentru lună ianuarie, 0 garde la Craiova, 1 grad la Tg Jiu şi 2 la Rm Vâlcea. 

Vreme deosebit de rece şi în vestul şi în centrul Munteniei, cu ninsori şi maxime care sunt chiar şi cu 15, 16 grade mai mici decât în mod normal la această dată. vântul sufla moderat dar şi aşa  temperatura real resimţită scade cu câteva grade.

Şi în sud-est primăvara pare foarte departe, vorbim despre o zi de iarnă destul aspră încă. Ninge temporar şi vântul mai suflă cu intensificări până la 40 50 km/h, dar şi aşa se amplifică senzaţia de frig dată de cele o grade de la Călăraşi şi 2 grade la Tulcea.  Frigul şi ninsorile domină şi centrul şi nordul Moldovei, unde termometrele nu arată la amiază mai mult de 0 grade în Bacău, 1 grad la iasi şi -3 grade la Suceava.

Vreme deosebit de rece şi în masivele montane, cu ninsori pe arii extinse dar cu vânt cel mult moderat. Ninsorile mă cresc stratul sde zăpadă foarte consistent pentru această dată, care măsoare peste 40 cm la Păltiniş, mai mult de 30 cm la Predeal peste 1 şi 25 cm la Semenic şi peste 70 cm la Sinaia cotă 1500. În aceste condiţii riscul de declanşare a avalenselor la altitudi mai mari de 1800 m în Fagaras şi în Bucegi este echivalentul codului roşu. maixmele nu depăşesc 0 grade, valoare prognozată la Stâna de vale, la Păltiniş se aşteaptă -1 grad -2 vor fi la Predeal şi -8 la Ceahlău Toaca.

Joi, temperaturile cresc uşor îndeosebi în regiunile vestice, dar vremea rămâne mult mai rece ar fi normal în ultimele zile ale lunii martie în majoritatea regiunilor, cu maxime în general cuprinse între -1 grad în nordul Molddovei şi 9,10 grade în sud-vestul Transilvanieie şi în Banat. Norii mai acoperă temporar cerul şi mai lasă ceva precipitaţii, mai ales ninsori, dar şi precipitaţii mixte în sud şi chiar ploi în Banat, cu carater local în nord-vest şi mai puţine în celelalte regiuni.  Vântul sufla mai energic în sudul Banatului, în  celelalte regiuni nu trece de moderat.

Vreme rece pentru ultimele zile ale lunii martie şi în Capitală, unde mercurul din termometre ajunge la 3,4 grade, adică  e mai frig cu 12, 13 grade decât în mod normal la această dată. Cerul va fi temporar noros dar meteorologii nu anunţă precipitaţii.

Vineri, vremea va continuă să se încălzeascaă, astfel încât vom avea maxime de la 2 grade în nordul Moldovei şi în vestul Olteniei  până la 11 grade în Banat. Cetrl va fi mai mult noros şi vor cădea precipitaţii pe arii extinse, cu excepţia sud-estului ţării. În Moldova mai ninge, dar în sud vor fi şi ploaie sau lapoviţă, în Transilvania şi în Oltenia vor fi precipitaţii mixte iar în Muntenia, în Banat, în Crisana şi în Maramureş vor predomina ploile. Izolat sunt condiţii de formare a poleiului. Vântul suflă mai tare în est şi la munte, dar temporar e mai alert şi în sud-vest-

Vremea se mai încălzeşte puţin şi în Capitală, dar cu cele 5,6 grade de la amiază e încă rece pentru dată din calendar. Cerul va fi noros şi trecător vor fi precipitaţii, mai ales spre seară şi predominat sub formă de ploaie.

Sâmbătă cerul va fi noros în jumătatea de vest a ţării unde plouă pe arii extinse, în timp ce în celelate regiuni doar izolat va ploua iar la munte vor fi precipitaţii mixte. Maximele pleacă de la 4 grade în nordul Moldovei şi ajung la 16 grade în extremitatea sudică a Munteniei. Duminică, în ultima zi a lunii martie, vremea va deveni caldă pentru această dată în mare parte parte din ţară, cu maxime de până la 20 grade în sud-est, apoi, în primele zile ale lunii aprilie temperaturile scad uşor şi devin normale pentru această perioadă. Temporar va ploua în toate regiunile, mai ales duminică şi luni.

Citeşte şi CODUL GALBEN de viscol şi ninsori a fost prelungit în sud-estul ţării