Vreme extremă în România. Val de caldură, temperaturi de peste 40 de grade, dar şi furtuni puternice la final de săptămână

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, noi avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de căldură şi disconfort termic. Temperaturile caniculare vor altera cu perioade de instabilitate atmosferică.

30 iul. 2021, 11:22
Vreme extremă în România. Val de caldură, temperaturi de peste 40 de grade, dar şi furtuni puternice la final de săptămână

Vreme extremă în România. Meteorologii anunţă că pe parcursul zilei de vineri, în intervalul orar 13:00 – 21:00, va fi în vigoare un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, în zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea şi caracter torenţial şi, izolat, grindină.

„În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 32 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Prognoza meteo 30 iulie. Temperaturi caniculare şi ploi şi vijelii puternice în următoarele ore

De vineri până duminică este în vigoare şi o avertizare meteo COD PORTOCALIU de căldură și disconfort termic deosebit de  accentuat în mai multe judeţe din sudul ţării.

„Pe parcursul zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 37 şi 40 de grade”, au mai transmis meteorologii.

Valul de căldură va persista și în prima parte a săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Citeşte şi: Vremea face ravagii în ţară: drumuri blocate, străzi înghiţite de ape şi copaci smulşi din rădăcini. Peisaj de iarnă pe platoul Bucegi

Temperaturile caniculare vor altera cu perioade de instabilitate atmosferică. ANM a emis avertizare meteo COD GALBEN pentru intervalul 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00 pentru Carpații Meridionali și de Curbură unde se anunţă instabilitate atmosferică temporar accentuată

„În intervalul 30 iulie, ora 13:00 – 30 iulie, ora 21:00, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în sudul și estul teritoriului”, a anunţat ANM.