Vreme toridă: Canicula cuprinde întreaga ţară PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Miercuri, canicula de cod galben persistă în vestul şi sud-vestul ţării, unde şi indicele temperatura-umezeală (ITU) depăşeşte pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic.

RomaniaTV.net
06 aug. 2013, 14:25
Vreme toridă: Canicula cuprinde întreaga ţară PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Soarele străluceşte neumbrit în toată ţara şi doar la munte mai sunt nori risipiţi ce lasă numai izolat câte o ploaie slabă după-amiază. Vântul nu dă semne de agitaţie, iar maximele termice pornesc de la 28 de grade pe litoral şi ating 38 în vestul încins al ţării.

În Bucureşti, pentru câteva ore la amiază, termometrele vor indica 34…35 de grade la umbră, ziua se anunţă fierbinte, fără urmă de nor şi fără adiere de vânt.

Joi va fi caniculă în Crişana, Banat, Oltenia şi local în Muntenia, Transilvania şi Maramureş, cu temperaturi la amiază cuprinse între 31 şi 39 de grade. Indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic în vestul şi sud-vestul ţării şi pe arii restrânse în rest. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări doar după-amiază la munte, unde vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durata şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat.

Şi în Capitală meteorologii anunţă caniculă pentru joi, când vor fi 35…36 de grade la umbră. Fără fără vânt şi fără nori, doar soare arzător întreagă zi.

Vineri soarele va fi torid, canicula cuprinde întreaga ţară, dar cele mai încinse vor fi regiunile vestice, sudice şi centrale. La amaiză temperatura aerului depăşeşte 32 de grade în toată ţară, exceptând doar litoralul şi Delta Dunării unde vor 1…2 grade mai puţin. Iar în Câmpia de Vest şi Câmpia Română se ating 39 de grade la umbră, astfel încât indicele temperatura-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş.

Şi în Capitală vineri se anunţă o zi caniculară, cu 35…36 de grade în termometre la amiază, în condiţii de cer senin şi vânt calm.

Sâmbătă, temperaturile scad uşor, însă vorbim în continuare despre vreme călduroasă, local caniculară în vest şi sud-vest, dar numai izolat şi în rest. Iar ziua se anunţă destul de însorită, însă noaptea se adună nori ce aduc averse şi descărcări electrice pe alocuri în vestul şi nord-vestul  ţării şi, posibil, izolat, şi în celelalte regiuni. Vântul se înteţeşte în regiunile extracarpatice, dar suflă în rafale şi în timpul ploilor. În aceste condiţii, temperaturile zilei vor fi între 27 şi 37 de grade la scara întregii ţări. Iar în următoarele zile, deşi mai scad puţin, temperaturile încă rămân uşor mai ridicate decât în mod normal pentru această perioada, în special în sudul şi sud-estul ţării. Iar probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice va fi mai ridicată în regiunile intracarpatice şi la munte.