Vremea a luat-o razna. E primăvară în Antarctica, ger şi zăpadă în Bucureşti

În Antarctica s-a înregistrat, joi, cea mai ridicată temperatură din 1961 până în prezent. Au fost 18,3 grade Celsius, în timp ce în România meteorologii au anunţat ger şi ninsori. 

RomaniaTV.net
07 feb. 2020, 11:20
Vremea a luat-o razna. E primăvară în Antarctica, ger şi zăpadă în Bucureşti

Temperatura de 18,3 grade Clesius a fost înregistată, joi, la un centru de cercetare meteorologică din Argentina și este cu 0,8 grade Celsius mai mare decât precedentul record, 17,5 grade Celsius, înregistrat în martie 2015 la același centru, conform The Guardian.

Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzeşte cu cea mai mare viteză, creşterea de temperatură fiind de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani.  Aproape toţii gheţarii din zonă au început să se topească. Mai mult decât atât, valorile înregistrate la Esperanza sunt cele mai mari pentru continentul antarctic. Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, spune că „orice creştere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor, iar consecinţa este că gheaţa începe să colapseze”.

Citeşte şi Dezastru pe străzile din Capitală. Pietonii fac slalom printre maşini VIDEO

Fost membru al Organizației Meteorologice Mondiale care a verificat înregistrările anterioare din Antarctica, profesorul James Renwick, a precizat pentru The Guardian: ”Înregistrarea acestei valori trebuie verificată, dar, în așteptarea acestor verificări, este o înregistrare perfect valabilă”. La rândul său, doctor Steve Rintoul, oceanograf principal și expert în Antarctica la CSIRO, a declarat: „Acesta este un record dintr-o singură stație, dar vine în contextul a ceea ce se întâmplă în altă parte și reprezintă cea mai bună dovadă că pe măsură ce planeta se încălzește, obținem recorduri de temperaturi ridicate”. Cea mai scăzută temperatură în Antarctica a fost înregistrată la staţia rusească Vostok, în iulie 1983, de -89,2 grade Celsius.

În România, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizarea meteo cod galben de ninsori viscolite.

Citeşte şi Alertă meteo COD GALBEN de viscol în următoarele ore. Unde va mai ninge