Vremea de Paşte 2025. Florinela Georgescu, ANM: România traversează „o perioadă cu abateri foarte mari, cu variaţii termice foarte puternice”

Meteorologii ANM au transmis prognoza meteo pentru perioada imediat următoare și primele estimări privind temperaturile la care ne putem aștepta în perioada Sărbătorilor de Paşte, inclusiv la mare și la munte.
Filip Stan
03 mart. 2025, 23:12
Vremea de Paşte 2025. Florinela Georgescu, ANM: România traversează „o perioadă cu abateri foarte mari, cu variaţii termice foarte puternice

Vremea de Paşte 2025. Meteorologii ANM au transmis primele estimări privind temperaturile la care ne putem aștepta de Paște

Meteorologii anunţă pentru acest final de săptămână temperaturi mai mari şi cu 10 grade Celsius faţă de cele normale perioadei, însă nu exclud posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă şi scurte episoade cu temperaturi mai scăzute.

 

Prognoza meteo actualizată de meteorologii Accuweather. Ce se întâmplă cu vremea în București. Se anunță temperaturi neobișnuite

 

„Încălzirea pe care o aşteptăm acum înseamnă o creştere a temperaturilor pe parcursul zilelor viitoare care să fie cu mai mult de 10 grade, în unele zone, faţă de media climatologică a perioadei şi, bineînţeles, cu mult mai mult faţă de perioada cu ger din februarie. S-a întâmplat şi în alţi ani ca primăvara să înceapă în forţă, cu temperaturi ridicate, dar apoi să mai lase loc perioadelor cu temperaturi mai scăzute.

De altfel, se ştie că luna martie, prin definiţie, este una capricioasă, una care poate avea perioade cu vreme cu aspect de început de sezon cald şi alte perioade cu vreme mai degrabă cu aspect de sfârşit de iarnă. Acum am intrat într-o astfel de perioadă cu caracteristici de început de sezon cald”, a declarat, pentru AGERPRES, Florinela Georgescu, director Prognoză Meteorologică în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Potrivit acesteia, în ultimele ore, în zona de sud a ţării s-au dezvoltat norii specifici sezonului cald, iar România traversează, din punct de vedere meteorologic, „o perioadă cu abateri foarte mari, cu variaţii termice foarte puternice”, având în vedere încălzirea din prima parte a lunii martie, după zilele cu temperaturi foarte scăzute de la final de februarie.

„Suntem într-o perioadă într-adevăr remarcabilă din punctul de vedere al evoluţiei termice şi aceasta pentru că, la scară europeană, circulaţia maselor de aer a fost una destul de activă, de altfel caracteristică sfârşitului de iarnă. Repet: nu putem exclude total posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă şi scurte episoade cu temperaturi mai scăzute, pentru că am văzut la sfârşitul lui februarie cum dinspre regiunile arctice există acum, la sfârşitul iernii, firesc de altfel, posibilitatea ca mase de aer foarte reci să îşi croiască drum până spre partea de sud, sud-est a continentului”, a adăugat Florinela Georgescu.

Citește și Prognoza meteo 4 martie. Vreme frumoasă și caldă în toată țara. La cât ajung temperaturile

Aceasta a precizat că estimările pentru următoarele patru săptămâni ale Centrului European de Prognoză Meteorologică indică temperaturi apropiate sau uşor peste cele normale pentru această perioadă şi este de aşteptat ca regimul precipitaţiilor să fie unul în general deficitar.

În martie, se pot înregistra temperaturi care ajung chiar la 25 de grade Celsius
Florinela Georgescu a explicat că, în luna martie, se pot înregistra temperaturi care depăşesc 20 de grade şi ajung chiar la 25 de grade Celsius spre sfârşitul lunii, iar, în zonele depresionare, mercurul din termometre poate coborî, în nopţile următoare, până la minus 10 grade Celsius.

„Pe de altă parte, rămâne posibilitatea ca în nopţile cele mai reci, cum se va întâmpla în următoarele nopţi ale acestei săptămâni, în zonele depresionare, temperaturile să mai coboare spre limita gerului, adică înspre minus 10 grade. Nu este o evoluţie anormală aceasta.

Este, clar, trecerea de la sezonul rece spre sezonul cald, dar în contextul anomaliilor pe care le înregistrăm în ultimii ani, cel mai mult ne atrage atenţia şi urmărim evoluţia regimului de precipitaţii, forma precipitaţiilor şi posibilitatea ca acestea, în situaţia în care acestea trec în forma solidă, să fie însoţite de intensificări ale vântului. Altfel spus, posibilitatea de apariţie, pe durată scurtă, a fenomenului de viscol. Am avut astfel de manifestări, în ultimii ani, în a doua parte a lunii martie şi chiar la începutul lunii aprilie”, a adăugat meteorologul.

Georgescu a precizat că există o „probabilitate foarte scăzută în acest moment” ca astfel de fenomene să apară, subliniind că în această perioadă, „au mai puţină forţă” decât iarna, dar pot provoca pagube, mai ales dacă ele coincid cu perioada de înflorire a pomilor fructiferi.

În ceea ce priveşte celelalte luni ale primăverii, estimările Centrului European de Prognoză indică faptul că fiecare dintre acestea poate avea, în medie, un regim al temperaturilor peste cel normal.

Cum va fi vremea de Paște 2025. Primele estimări de la ANM

Pentru perioada Sărbătorilor de Paşte, există posibilitatea ca vremea să fie schimbătoare, cu zile calde, cu temperaturi spre 25 de grade Celsius şi perioade cu instabilitate, a subliniat Florinela Georgescu, menţionând că este devreme, în acest moment, de făcut o prognoză pentru acea perioadă.

„Marea este frumoasă în orice anotimp, dar la sfârşitul lui aprilie apa mării este rece”, le transmite meteorologul celor care iau în calcul o vacanţă la mare în perioada sărbătorilor de Paşte şi la început de mai.

Cât despre munte, nu sunt excluse fenomenele de instabilitate atmosferică în acea perioadă.

Vremea de Paşte 2025. Reprezentanţa ANM a vorbit şi despre fenomenele extreme arătând că, în contextul modificărilor climatice, acestea presupun că „trebuie să luăm în considerare apariţia unor manifestări de vreme mai severă în anotimpul nepotrivit”. Georgescu a adăugat că aceste manifestări – cum sunt posibilele viscole târzii, sau norii de furtună, ploile însoţite de descărcări electrice, specifice verii, dar care se produc primăvara – nu durează perioade lungi de timp.

Florinela Georgescu a mai spus că meteorologii urmăresc „cu foarte mare atenţie” regimul precipitaţiilor după o toamnă cu ploi puţine şi o iarnă secetoasă, subliniind că solul are mare nevoie de apă.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin