Vremea extremă a făcut prăpăd prin ţară: gospodării inundate, acoperişuri smulse de vânt, copaci doborâţi

13 judeţe şi municipiul Bucureşti au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de vremea nefavorabilă, mai mulţi copaci fiind doborâţi de vântul puternic, anunţă IGSU. Au fost probleme în Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Covasna, Cluj, Galaţi, Ilfov, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Prahova, Suceava şi Vrancea, dar şi în municipiul Bucureşti. Pompierii au acţionat, împreună cu autorităţile publice locale, pentru degajarea a 21 de copaci doborâţi, 6 cabluri electrice şi 10 elemente de construcţie fiind desprinse în urma vântului puternic. Totodată, a fost avariat un autoturism şi 4 acoperişuri de imobile. De asemenea, circulaţia rutieră şi feroviară a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi

RomaniaTV.net
11 mart. 2019, 08:14
Vremea extremă a făcut prăpăd prin ţară: gospodării inundate, acoperişuri smulse de vânt, copaci doborâţi

Noi probleme grave după schimbarea radicală a vremii. Pompierii au intervenit pentru deblocarea unui drum din judeţul Neamţ, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi de vântul puternic. În județul Bistrița, mai multe gospodării au fost inundate în urma ploilor abundente. Drumuri blocate de copaci doborâţi de vânt au fost şi în Braşov şi Bacău. Vântul puternic a dus şi la perturbarea traficului feroviar în Harghita, unde un arbore s-a prăbuşit pe calea ferată şi a rupt linia de contact.

Circulaţia rutieră şi feroviară a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe un tronson de cale ferată (Bicsadu Oltului – Băile Tuşnad), pe cinci drumuri naţionale (DN 73, DN 11, DN17A, DN 1 şi DN 2) şi trei drumuri judeţene (DJ 103B, DJ 172D şi DJ 177A).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, luni, la ora 07,00, nu aveau curent 1.827 de consumatori din 5 judeţe. Pentru remedierea problemelor se acţionează în teren cu mai multe echipe tehnice ale distribuitorilor de energie.

A plouat abundent în Bistrița-Năsăud. Cinci gospodării din comuna Măgura Ilvei și două porțiuni dintr-un drum județean au fost inundate, după ce Valea Galeșului s-a umflat și a revărsat. La fața locului au intervenit imediat echipajele ISU, pentru evacuarea apei. 

Vremea a făcut probleme și în județul Neamț. Mai mulți copaci au fost puși la pământ de vijelia puternică. Martorii au sunat la 112, iar pompierii au mers la fața locului pentru a debloca drumul. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

La Brașov, pompierii au fost nevoiți să intervină la un bloc de locuințe unde acoperișul a fost smuls de rafalele puternice de vânt. Militarii au intervenit cu autoscara și s-au chinuit mai bine de trei ore să remedieze problema. De asemenea, mai mulți copaci au fost culcați la pămât și au blocat circulația pe mai mule șosele. În același timp, toate instalațiile pe cablu din partea superioară a Masivului Postăvarul au fost oprite.

Vântul puternic a făcut prăpăd și în Bacău. A smuls copacii din rădăcini, a răsturnat bănci şi stâlpi de iluminat public.

Două echipaje ISU Harghita au acţionat, luni dimineaţa, pentru înlăturarea unei bucăţi de tablă smulsă de vânt de pe acoperişul unui bloc, nefiind înregistrate victime. 

De asemenea, 16 localităţi au rămas fără alimentare cu energie electrică, după ce vântul a avariat posturile de transformare şi liniile de medie tensiune. Problema a fost remediată luni.

De asemenea, vântul puternic a dus şi la perturbarea traficului feroviar între staţiile Bixadu Oltului şi Băile Tuşnad, unde un arbore s-a prăbuşit pe calea ferată şi a rupt linia de contact. Circulaţia se desfăşoară în prezent normal.

 

ALERTĂ ANM, a fost emis COD GALBEN de vânt puternic. Va ninge viscolit

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare cod galben de vânt puternic, valabilă pentru zona montană. Vântul va sufla cu putere, atingând viteze de peste 90 de kilometri la oră, iar în Carpaţii Orientali şi Meridionali rafalele vor depăşi 120 de kilometri la oră. Avertizarea este valabilă până luni, la ora 16.00. Meteorologii anunţă că şi în Bucureşti va sufla vântul, iar temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei.

 

Cod galben de inundaţii pe râuri din 14 bazine hidrografice, până luni după-amiaza

Mai multe râuri din 14 bazine hidrografice din zona Transilvaniei se află sub Cod galben de inundaţii până luni după-amiaza, conform unei atenţionări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, până la ora 16:00, se vor semnala scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de Atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur (judeţele Maramureş şi Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic – bazin amonte S.H. Cluj (judeţele Cluj şi Bihor), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Crişul Repede – bazin amonte S.H. Vadu Crişului, Crişul Negru – bazin superior (judeţele Cluj şi Bihor), Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Alba şi Cluj).

Tot până luni, la aceeaşi oră, vor fi sub Cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice: Timiş – bazin amonte S.H. Lugoj, Pogăniş – bazin superior, Bârzava – bazin superior şi mijlociu, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj).

Potrivit hidrologilor, fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Caraş-Severin.