Vremea face ravagii în Europa. Temperaturi de peste 30 de grade și strat de zăpadă de 20 cm, în octombrie

În ultima perioada, vremea din România a fost destul de surprinzătoare. Diferențele de temperatură de 10-15 grade de la o zi la alta și temperaturile de până la 35 de grade în octombrie sunt doar două dintre consecințele schimbărilor climatice. Iar aceste fenomenele extreme s-au întâmplat nu doar la noi, ci în întreaga Europă.

24 oct. 2023, 13:16
Vremea face ravagii în Europa. Temperaturi de peste 30 de grade și strat de zăpadă de 20 cm, în octombrie

Vremea face ravagii în Europa. Germania a înregistrat, vineri, 20 octombrie, 30 de grade, o premieră pentru toamnele din această țară. Pe de altă parte, la trei zile distanță, adică luni, în mai multe zone din Germania, oamenii s-au confruntat cu îngheț de sol.

În comparație cu maximele de vinerea trecută, de exemplu, la Nürnberg și în jurul Münchenului, aceasta a reprezentat chiar o scădere a temperaturii de aproximativ 30 de grade”, se arată într-un comunicat de presă de la wetteronline.de, citat de Ziarul românesc.

Zăpada de 20 cm în octombrie

Iar fenomenele extreme din Germania nu se opresc aici. Meteorologii prognozează un început „istoric” al iernii weekend-ul viitor. După cea mai caldă lună septembrie de când au început recordurile meteorologice și temperaturi neobișnuit de ridicate în octombrie, în Germania va ninge la sfârșit de octombrie. Experții se așteaptă la un val de frig care va aduce, sâmbătă, până la 20 de centimetri de zăpadă.

Weekendul trecut, diferențele de temperatură în 48 de ore s-au înjumătățit.

Citeste si Klaus Iohannis: „Este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică”

Este complet nebunesc, dar devine și mai bine, sâmbăta viitoare ar putea fi zăpadă până la capăt. Primii fulgi de zăpadă din noul sezon de iarnă ar fi posibil chiar și în jurul Hamburgului și Berlinului”, a spus meteorologul Dominik Jung pentru portalul meteo wetter.net.

Debutul scurt, dar violent al iernii este, desigur, foarte interesant și extraordinar. Vinerea trecută au fost până la 30 de grade în sud-vest și o săptămână mai târziu undeva în mijlocul țării până la 10 cm de zăpadă în octombrie și asta după o istorie extrem de caldă. Germania se confruntă cu debutul iernii – Modelele meteorologice europene se așteaptă la „posibile grosimi de zăpadă de 5 până la 20 de centimetri de la nord-vest până la Berlin”, a mai spus Jung.

Acest lucru se datorează unei limite de masă de aer chiar deasupra Germaniei, care aduce cu sine o schimbare totală a vremii, potrivit Ziarul Românesc.

Anul 2023 ar putea fi cel mai fierbinte din istoria omenirii

Asemeni Germaniei, și Austria, Belgia, Franța s-au confruntat cu temperaturi semnificativ mai ridicate în luna septembrie, care a fost în medie cu 3.6 grade Celsius mai călduroasă decât media pentru aceeași perioadă a anilor anteriori. În același timp, experții de la Serviciul Climatic European Copernicus se așteaptă ca tot anul 2023 să fie cel mai fierbinte din istoria omenirii.

Citeste si Prognoza ANM pe două săptămâni: Unde lovesc ploile puternice, dar şi primele ninsori