Vremea în martie. Cum va fi Baba ta din punct de vedere meteorologic, prognoza 1-9 martie 2024

Chiar dacă prima lună de primăvară începe cu temperaturi ridicate, vremea va fi schimbătoare și capricioasă în perioada Babelor. Ca să vă puteți alege mai ușor Baba, iată care vor fi condițiile meteorologice la începutul lunii martie.

29 feb. 2024, 06:07
Vremea în martie. Cum va fi Baba ta din punct de vedere meteorologic, prognoza 1-9 martie 2024

Babele sunt o tradiție românească, inspirată din vremea adesea schimbătoare de la începutul lunii martie, când unele zile pot să fie călduroase, iar altele reci, cu ploi și chiar ninsori.

Fiecare persoană își alege o zi sau o „babă”, iar tradiția spune că pentru omul respectiv, următorul an va fi ca vremea din acea zi. Deși majoritatea oamenilor își doresc ca vremea să fie frumoasă și însorită în ziua aleasă, în folclor se mai spune că ninsoarea sau ploaia prevestește un an bogat.

Avertizare meteo lansată de şefa ANM. Când ajunge în România ciclonul care a lovit Europa

În acest an, luna martie va începe cu o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Chiar în perioada Babelor se așteaptă, însă, o răcire destul de puternică a vremii.

Vineri, 1 martie
Cerul va fi mai mult noros în cea mai mare parte a țării, iar în prima parte a zilei va ploua în sud-vest și, local, în centru și nord-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 și 18°C, iar local vor fi unele intensificări ale vântului.

Vineri, 1 martie, cerul va fi mai mult noros, iar în prima parte a zilei va ploua în unele regiuni. Click pe imagine pentru harta interactivă.

Sâmbătă, 2 martie
Izolat, se vor mai semnala câteva ploi slabe, dar în general vremea va fi liniștită. Cel mai cald va fi în vestul țării, unde se vor înregistra până la 15 – 18°C. În celelalte regiuni, vor fi mai mulți nori, iar temperaturile vor fi ușor mai scăzute, în jur de 11 – 15°C.

Duminică, 3 martie
După o dimineață răcoroasă, mercurul va urca până la 16 – 19°C în vestul și sudul țării și 10 – 15°C în celelalte regiuni. În centru și est, cerul va fi mai mult noros, iar în zonele de munte și, izolat, în rest, se anunță câteva ploi slabe.

Prognoza meteo lunară. Flux de aer cald, anticiclonul est-european îşi extinde o dorsală peste România. Babele aduc lapoviţă şi ploi
Luni, 4 martie
Vremea va fi frumoasă și însorită în mare parte din țară, iar în vest, centru și sud va fi foarte cald pentru această perioadă. Între timp, o masă de aer va pătrunde progresiv dinspre nord-est, unde va fi brumă și îngheț, dimineața.

Marți, 5 martie
Regiunile intracarpatice se vor bucura în continuare de o vreme caldă și frumoasă cu maxime de până la 18°C. Se pare că norii vor acoperi cerul în multe zone din sudul și estul țării, iar temperaturile vor fi, în consecință, mai modeste, în jur de 8 – 12°C.

Miercuri, 6 martie
A doua jumătate a săptămânii va aduce o răcire puternică a vremii, însoțită de ploi pe arii extinse și ninsori în unele regiuni. Totuși, miercuri va fi încă destul de cald în sudul și vestul țării, cu maxime de până la 13 – 16°C.

Val de praf saharian peste România. Medicii recomandă mască de protecţie persoanelor cu probleme
Joi, 7 martie
Conform prognozelor actuale, vremea va fi mult mai rece decât în zilele anterioare, mai ales în nord și nord-est, unde vor fi șanse de ninsori. Cerul va fi noros în mare parte din țară și vor fi intervale cu precipitații.

Unele modele de prognoză anticipează ninsori în mai multe regiuni ale țării în perioada 7 – 8 martie.

Vineri, 8 martie
Cel mai probabil, vremea va fi destul de rece și de Ziua Mamei. Mai mult, unele modele de prognoză anticipează ninsori în mai multe regiuni, inclusiv în sud. Există, însă, și scenarii mai moderate.

Sâmbătă, 9 martie
Temperaturile vor începe să crească din nou, începând din weekend. Totuși, sâmbătă se pare că va fi încă răcoare în mare parte din țară.

După acest interval mai rece, vremea se va încălzi din nou, iar estimările actuale arată temperaturi mai mari decât în mod normal, până la sfârșitul lunii. Totuși, abaterile față de medie nu vor fi atât de ridicate ca în luna februarie.

Nu uitați să verificați prognoza meteo în următoarele zile, deoarece vremea se poate schimba rapid: puteți consulta atât secțiunea Vremea pe 14 zile pentru tendința meteo generală în perioada următoare, cât și harta radar meteo interactivă pentru prognoza detaliată.