Vremea în minivacanţa de 1 Mai. Elena Mateescu anunţă zile de vară, cu reprize de ploaie după amiaza

Elena Mateescu (ANM) anunță temperaturi până la 23 de grade în minivacanța de 1 mai. Mai, ultima lună de primăvară, vine cu temperaturi de vară.

29 apr. 2023, 19:27
Vremea în minivacanţa de 1 Mai. Elena Mateescu anunţă zile de vară, cu reprize de ploaie după amiaza

Luna mai urmează să aducă temperaturi de vară, anunță directorul ANM. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a anunțat  cum va fi vremea ăn mninivacanţă, dar și ce temperaturi aduce toată luna mai:

”Regimul de temperaturi va fi în creștere în următoarele zile. Duminică contăm pe valori între 15 și 23 de grade, posibil ușor mai coborâte în zona Deltei Dunării. Minimele pe parcursul nopților care urmează vor fi pozitive în toată țara, vor fi cuprinse, în general, între 3 și 12 grade. Dacă mâine consemnăm valori până la 23 de grade, luna mai va debuta cu valori apropiate de pragul unei zile de vară, respectiv 24 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest, sud-vest. Chiar și săptămâna viitoare, luni – marți, ne apropiem de pragul unei zile de vară, cu 16 – 24 de grade în special în vest și-n sud, posibil ploi locale în speciale în zona de munte și-n zonele submontane, dar și izolat în vest și centru. Pe litoral, vor fi valori apropiate de 16 – 18 grade, cer senin și probabilitate scăzută de precipitații”.

Prognoza meteo. Furtunile nu iau pauză de grătar în minivacanţa de 1 Mai
Vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor în mini-vacanţa de 1 Mai, şi doar câteva reprize de ploaie sunt prognozate atât în zona Litoralului, cât şi în nordul Olteniei şi la munte, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Mihai Huştiu, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„În general, va predomina o vreme a frumoasă în mare parte din ţară, dar mâine, duminică, aşteptăm câteva ploi de scurtă durată, local la munte, izolat prin vest, centru şi sud. Însă sunt ploi slabe şi de scurtă durată, mai ales pe timpul după-amiezei. Procesul de încălzire va continua, astfel că duminică temperaturile vor fi cuprinse între 15 şi 23 de grade, cu valori posibil mai coborâte în zona Deltei Dunării”, a spus Huştiu.

Potrivit specialistului, încălzirea va continua luni, 1 mai, când, vremea va fi în general frumoasă.

„Încălzirea, aşa cum am menţionat, va continua mai ales în vest, nord-vest şi centru, astfel că temperaturile maxime vor fi cuprinse între 15 şi 17 grade în nordul Moldovei, estul Transilvaniei şi pe Litoral, şi 23 de grade, local în vestul şi sud-vestul ţării. De asemenea, şi temperaturile minime devin în general pozitive, cuprinse între un grad şi 11 grade, cu posibile valorii mai coborâte doar în depresiunile Carpaţilor Orientali. Vânt aşteptăm mai ales luni prin estul ţării, Moldova, Dobrogea şi Bărăgan, cu rafale undeva la 40-50 km pe oră, Tot ziua de luni va aduce câteva ploi izolate prin Carpaţii Meridionali sau prin nordul Olteniei, mai ales după-amiaza”, a menţionat meteorologul ANM.

Pentru zona Litoralului, prognoza de specialitate arată că temperaturile vor fi cuprinse între 15 şi 18 grade, pe parcursul mini-vacanţei de 1 Mai.

„Poate duminică să vină câţiva strop de ploaie, iar vântul va sufla undeva la 40 km/h atât mâine, cât şi poimâine. Apa mării este încă destul de rece, cu valori între 11 şi 14 grade. Dimineţile vor fi cam 10-11 grade, o vreme relativ răcoroasă. La mare, de obicei este aşa, adică nu este mai cald decât faţă de restul ţării, unde se vor depăşi, cum spuneam, 20 de grade, prin vest şi prin sud. Litoralul are un alt regim datorită influenţei pe care o are marea. Mai rece fiind, nu depăşim 18 grade”, a afirmat Mihai Huştiu

Vremea de 1 Mai. Inversiune termică pronunţată şi nebulozitate. Umbrela, accesoriu obligatoriu

Ce urmează, din punct de vedere termic și al precipitațiilor
Vremea 1 – 8 mai

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Vremea 8 – 15 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în cele nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea 15 – 22 mai

Temperaturile medii se vor încadra în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Vremea 22 – 29 mai

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.