VREMEA ÎN SEPTEMBRIE. Veşti bune pentru cei care nu au plecat încă în concediu

PROGNOZA METEO. Luna septembrie vine cu o scădere lentă a temperaturilor aerului, însă meteorologii spun că va fi o lună plăcută din punct de vedere climatologic, cu excepţia primelor zile.

RomaniaTV.net
27 aug. 2014, 14:02
VREMEA ÎN SEPTEMBRIE. Veşti bune pentru cei care nu au plecat încă în concediu

VREMEA ÎN SEPTEMBRIE. Prima lună de toamnă aduce o scădere lentă a temperaturii aerului până la valori medii diurne de 22…23 de grade şi nocturne în jurul a 12 grade Celsius în Crişana. Totuşi, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice în sud-estul ţării şi local în regiunile sudice şi estice, iar in rest vor fi normale.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată cu deosebire în jurul datei de 2 septembrie. Per total, cantitatile lunare de precipitatii vor fi deficitare in regiunile sud-estice si local in cele estice si sudice. In restul teritoriului vor fi apropiate de normal, cu o tendinta de excedent in centrul tarii.

PROGNOZA METEO pe trei luni: Cum va fi vremea în această toamnă VIDEO

În Transilvania, după 1 septembrie valorile medii diurne vor fi în jurul a 22 de grade, iar minimele se vor situa în jurul a 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată în primele zile ale lunii, în special în jurul datei de 2 septembrie când se vor cumula cantităţi de apă mai importante.

În Maramureş, de la 1 septembrie temperatura aerului va scădea spre 22 de grade. Valorile minime se vor situa în jurul a 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor este ridicată în prima săptămână, în special în jurul datei de 2 septembrie, cînd aversele vor fi mai importante cantitativ.

Şi în Moldova, vremea se răcoreşte odată cu venirea toamnei calendaristice. Temperaturile maxime se vor situa între 23…26 de grade, iar minimele se vor menține în jurul a 14 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în special în intervalul 2 – 5 septembrie.

În Dobrogea, luna septembrie aduce variaţii uşoare de temperatură, astfel că media temperaturilor diurne va fi în jurul a 27 de grade. Se anticipează o scădere uşoară a temperaturii aerului până spre 25 de grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare cu cea a maximelor, iar media valorilor nocturne se va situa, în general, în jurul a 17 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în jurul datei de 2 septembrie, iar în rest se va menţine scăzută.

În Muntenia, vremea se răceşte spre sfârşitul primei săptămâni din septembrie. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii pe parcursul intervalului, dar media valorilor nocturne se va situa, în general, în jurul a 15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi uşor mai ridicată în jurul datei de 28 august şi după data de 2 septembrie, iar în rest se va menţine scăzută.

În Oltenia, temperatura aerului va scădea în prima săptămână din septembrie până spre 24 de grade. Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare cu cea a maximelor, iar media valorilor nocturne se va situa, în general, în jurul a 15 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în intervalul 2 – 4 septembrie.

La munte, după o uşoară creştere termică, media valorilor nocturne va scădea la 8…10 grade. Probabilitatea pentru ploi este foarte ridicată după data de 1 septembrie.

Instabilitatea atmosferică semnalată în prima parte a lunii septembrie, una normală, potrivit meteorologului Florinela Georgescu, director ANM, se va corecta spre jumătatea lunii: „Instabilitatea atmosferică este normală pentru această perioadă, în care se face trecerea spre sezonul rece. Vara începe să se lupte cu toamna şi este normal să apară astfel de perioade, în care ploile aduc o modificare clară în aspectul vremii. Vor fi perioade mai răcoroase, apoi se mai încălzeşte puţin, este o alternanţă normală pentru această perioadă. În septembrie, partea bună va fi ca pe partea de sud şi est a teritoriului vor fi temperaturi mai ridicate, peste medii, astfel că putem avea concedii frumoase şi în a doua parte a lunii septembrie, când vremea este chiar mai stabilă. Aşa că poate fi o perioadă bună pentru concedii”.